Градският прокурор на София отказва отговор колко дела е решил Пеевски като следовател

Ръководителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Динев встъпи в длъжност през януари тази година. Сн. БГНЕС

Градският прокурор на София Христо Динев отказа информация за това колко дела е решил депутатът от ДПС Делян Пеевски като следовател. Мотивите за отказа са два – че исканите данни не са обществена информация и че Пеевски изрично е отказал те да бъдат предоставяни.


Това става ясно от решението по заявлението за достъп до обществена информация, което "Дневник" отправи до Софийската градска прокуратура (СГП).

Действията на Христо Динев, който е свързан с ДПС (съпругата му е била съветник на Четин Казак в предишния парламент), изглеждат противоречиви, тъй като само преди седмица на идентично запитване на "Капитал", но за делата на подалия оставка прокурор Роман Василев, Динев взима решение в обратната посока - за предоставяне на пълен достъп до информация.

 

По отношение на Василев, Динев не намира за необходимо да го пита дали има нещо против информацията да бъде предоставена, а директно дава пълен достъп.

 

Демонстрираният от градския прокурор подход към запитването на Пеевски няма законово оправдание. Пеевски е народен представител и съответно публична фигура, а такъв според се ползва със занижена защита, според трайната практика на Конституционния съд и Върховния административен съд.


"Това е очевидно нарушение на закона", коментираха юристи и напомниха разпоредбата на Административно-процесуалния кодекс, че "при еднакви условия сходните случаи се третират еднакво."


Преди няколко дни Върховният административен съд излезе с решение по сходен казус и отмени отказа вътрешния министър Цветлин Йовчев да предостави данни колко пъти Пеевски е бил в МВР. Той също се беше допитал до Пеевски за съгласието му.


Според отговора на Динев исканата информация (която по принцип би трябвало да се намира в атестационния формуляр на Пеевски, който трябва да е качен на сайта на ВСС) не е обществена, а засяга личността на трето лице. Затова и градският прокурор пита на 20 юни Пеевски дали е съгласен данните за неговата дейност като следовател да бъдат огласени. Седем дни по-късно той изпраща изричния си отказ.


Пеевски има над 8 години стаж като следовател, въпреки че реално е бил на работа около половин година - в периодите, когато не е депутат. Това е възможно заради текст в Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който, когато магистрати са били народни представители, министри или зам.-министри, това време се приравнява на стаж в съдебната система. Фактът, че Пеевски е бил следовател, беше изтъкнат и от Пламен Орешарски при номинацията на депутата от ДПС за председател на ДАНС преди година.


Информацията за решените преписки от прокурори и следователи е публична и се качва на страницата на Висшия съдебен съвет, като се публикуват атестационните формуляри. Според закона депутатът от ДПС е трябвало да бъде атестиран до този момент два пъти, но за него подобна информация не е публикувана.

 

Преди време на същото запитване за броя на делата на Пеевски, отправено от "Капитал", Динев отказа достъп до информацията отново заради несъгласието на депутата. ВСС пък не даде информация за това какъв е статутът му като магистрат. Този въпрос беше повдигнат от в. "Сега".


Наскоро ръководителят на правния екип на "Програма достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов, коментира пред "Капитал", че няма как институциите да се мотивират с отказа на Делян Пеевски, тъй като той е публична фигура.


Миналата седмица ВАС отмени отказа на друг от "пазителите" на Пеевски - вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той отказваше да даде информация за това колко пъти синът на Ирена Кръстева е влизал в сградата на вътрешното министерство. Магистратите приеха, че тази информация е с надделяващ обществен интерес.


Христо Динев беше избран за градски прокурор в началото на годината след конкурс с предизвестен финал. От решението на ВСС така и не стана ясно кои негови качества са надделели в избора му, най-малкото защото в последната му атестация, бившият му ръководител дава негативна оценка на управленските му способности.

В синхрон с атаките на "Атака" и стартиращия политик Николай Бареков срещу държавния глава в градската прокуратура започна и разследване по сигнал на Бареков срещу президента Росен Плевнелиев за престъпление срещу републиката, която беше прекратена от главния прокурор Сотир Цацаров.


Под ръковдоството на Динев се разви и разследването за опита за убийство на Делян Пеевски, което беше прекратено тази седмица. Още в първите дни на мандата си Динев каза, че работи добре с емблематичния шеф на столичното следствие Петьо Петров. Именно Динев възложи на следствието разследването за "опита" за убийство на Пеевски въпреки факта, че столичните следователи са колеги на депутата.

Споделяне

Още от България