Гранична полиция поема системата "единен фиш"

Гранична полиция поема системата "единен фиш"

Министерство на вътрешните работи (МВР) вече е собственик и администратор на системата "единен фиш" на граничните контролно-пропусквателни пунктове. Това реши правителството в четвъртък по време на редовното си заседание.

"Най-после системата "единен фиш" ще се стопанисва и администрира от гранична полиция, т.е. от МВР", заяви министърът на държавната администрация Николай Василев. Неговото ведомство възложи и финансира изграждането на системата.

В сряда министърът на вътрешните работи коментира, че администрирането на целия пропусквателен режим по границите "идва малко в повече" на МВР. Според него всички контролни органи, включително и общинските трябва да почнат да си вършат по-сериозно работата, а полицията да се занимава с полицейска работа. "Навсякъде се търсят ангажименти на полицията, а това не се отразява в бюджета", каза той.

"Единният фиш" функционира от около 6 месеца в 10 от 11-те сухопътни ГКПП, външни за ЕС (с изключение на Гюешево). Въвеждането му е увеличило приходите от ГКПП за 2008 г. с 68%, или с 11 млн. лева, на годишна база при ръст на преминалите превозни средства от 11%, сочат сметките на правителството.

Системата беше внедрена за подобряване качеството и времето на обслужване на пътниците, ограничаването на плащането, броя и съответно елиминирането на възможностите за корупционна практика. Чрез системата “Единен фиш” се опростява и унифицира процедурата на заплащане на такси и глоби на едно място, в банков офис, след преминаването през целия процес на граничен контрол.

С преминаването на системата в ръцете на МВР отпадат и USB устройствата, пренасяни сега от пътуващите от гише на гише. Използването на "флашките" се наложи, след като от компютърната мрежа на ГКПП-тата беше изключено гишето на Паспортно-визовият граничен контрол от съображения за сигурност на информацията и данните трябваше да се пренасят чрез външно устройство. "Сега МВР е стопанин на цялата мрежа и то отговаря за сигурността на информацията", обясни Василев.

Правителството реши още в четвъртък да се обособи т. нар. бърза писта за преминаване на сухопътни ГКПП, от която да се възползват българите, другите граждани на ЕС, на Швейцария, на страните по Споразумението за Европейско икономическо пространство, както и на всички, които по силата на сключени с ЕС договори, имат право на свободно придвижване.

За всички тях се премахват таксите за дезинфекция и дезинсекция на автомобилите.

Ангажиментът за бързо преминаване на границите означава, че "единният фиш" трябва да отпадне за всички леки автомобили на български и граждани на ЕС, обясни Василев. Системата ще остане само за товарни автомобили и за леки автомобили за държави извън ЕС.

За да отпадне изцяло необходимостта от "единния фиш" за европейските граждани, от Национална агенция "Пътна инфраструктура" трябва да измислят как да събират таксите от винетки, така че това да не става на ГКПП-то, каза още Василев.

Споделяне

Още от Бизнес