Гръцката Пиреос ще продаде клоновете си в България, Румъния и Сърбия

Гръцката Пиреос ще продаде клоновете си в България, Румъния и Сърбия

Гръцката Пиреос банк иска да продаде клоновете си в Румъния, България и Сърбия, предаде БТА.

Причината е, че банковата институция иска да се стабилизира и преструктурира и да се оттърве от лоши кредити на стойност 4 млрд. евро до края на годината, заяви в интервю за Блумбърг новият генерален директор на банката Христос Мегалу.

"Има решение на мениджмънта за ускоряване на прилагането на плана за преструктуриране, за да бъде върната държавната помощ възможно най-скоро", посочи Мегалу, който пое ръководството на Пиреос през март.

Банка Пиреос е получила 2.72 милиарда евро държавно финансиране от ноември 2015 г., а гръцкият спасителен фонд притежава над една четвърт от банката.

Трезорът е на път да намали лошите заеми до 19,1 милиарда евро в края на годината от 23 милиарда евро в края на март, посочи Мегалу.

Пиреос вече продаде лоши заеми на стойност половин милиард евро в Румъния, България и Сърбия през последните 18 месеца. Кредитната институция също така получи 3 милиона евро от продажбата на 29 имота на онлайн търг.

Новото ръководство на институцията вече е създало отдел, който ще се занимава с продажбата на нежеланите активи. Банката иска да се отърве от клоновете си на Балканите и акциите си в компанията за морски транспорт Хеленик Сийуейз и две гръцки рибни стопанства.

"Нашата основна цел е да намалим нашата екпозиция в небазисните гръцки банкови холдинги и в международните банкови филиали в Румъния, България и Сърбия", посочи генералният директор на Пиреос. "Ако успеем да направим това, без капиталът ни да пострада, ефектът върху баланса ще бъде положителен", заяви още той.

Споделяне

Още от Бизнес