Гръцки соцдепутат иска Еврокомисията да се извини на Фидел Кастро

Гръцки депутат от опозиционната социалистическа партия ПАСОК отправи в понеделник официално питане към външния министър Петрос Моливиатис дали ще внесе в Европейската комисия искане за публично извинение към кубинския лидер Фидел Кастро заради обидно, според нето, изявление по негов адрес от страна на еврокомисаря по енергетиката и транспорта Лойола де Паласио, съобщи Асошиейтед прес.

Костас Дзимас, който е председател на парламентарната комисия за приятелство с Куба, поиска външният министър да информира парламента за изявлението на Паласио миналата седмица във връзка с инцидент, при който Кастро си счупи капачката на коляното и ръката.

Според Дизимас часове след инцидента Паласио казала, че се надява Кастро да умре. Еврокомисарката поясни по-късно, че изявлението ѝ, направено по време на работна закуска с испански журналисти, е било извадено от контекста, и че тя е имала пред вид "политическата смърт" на Кастро.

Дали този случай ще бъде отнесен до Европейската комисия с искане ЕС публично да се извини на кубинския народ и на неговия лидер Фидел Кастро, изтъква в парламентарното си питане към гръцкия външен министър депутатът Костас Дзимас.

 

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: