Гръцките шофьори продължават стачката

Гръцките шофьори продължават стачката

Собствениците на товарни камиони и цистерни в Гърция решиха да продължат стачката, пренебрегвайки разпореждането на правителството за гражданска мобилизация, предаде Ройтерс в петък.

"Продължаваме стачката. Няма да се откажем от лицензите си", заяви председателят на профсъюза им Георгиос Дзордзатос.

Напрежението между управляващи и протестиращи ескалира, след като в сряда правителството издаде заповед за гражданска мобилизация, за да върне шофьорите на работа и да нормализира снабдяването на страната с горива и продукти.

В отговор превозвачите обсадиха транспортното министерство. По време на протестите избухнаха кратки сблъсъци между шофьори и силите за борба с безредиците, които използваха сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се около 2000 души.

Стачката, която започна в понеделник, е в знак на протест срещу предложен от правителството законопроект за либерализиране на транспортния сектор.

Недостигът на бензин създаде огромни проблеми в страната, тъй като наличните количества в бензиностанциите вече се изчерпват. В протестите участват близо 1500 цистерни, а горива превозват едва 300, което е крайно недостатъчно за нормалното снабдяване на пазара. Стачката създаде проблеми и със снабдяването с хранителни продукти на островите и в други туристически райони.

Същевременно хиляди туристи, главно от Сърбия и България, които прекарват ваканцията си в Гърция, остават блокирани заради недостига на горива в бензиностанциите.

Министерството на външните работи (МВнР) препоръча в петък на българските граждани, които имат намерение да пътуват до Гърция, да заредят резервоарите на автомобилите си с достатъчно гориво. Предупреждението е свързано със стачката на гръцките превозвачи на горива и произтичащите от това временни затруднения със снабдяването с горива в Гърция.

Най-малко 100 000 сърби са блокирани в Гърция, главно на Халкидическия полуостров и на остров Тасос. Много сръбски туристи твърдят, че гориво може да се намери на черния пазар на цени до пет евро за литър - около три пъти повече от нормалните цени.

Липсата на гориво предизвика паника сред хиляди жители на Атина и други райони на страната и доведе до дълги опашки пред бензиностанциите.

"Гърция  под арест заради бунта на камионите, страната в плен на бензиновата криза, туризмът - първа жертва на стачката на собствениците на товарни камиони и цистерни, обслужващи обществения сектор, хиляди туристи останаха в хотелите си, тъй като колите им нямат бензин", пише гръцкият в. "Вима".

В. "Имерисия" цитира президента на федерацията на хотелиерите, който казал, че резервациите за Гърция в момента са замразени и че хиляди туристи от Русия, България, Сърбия и други страни стоят блокирани в страната. Заради недостига на гориво на тях им било забранено да ходят по планините.

В. "Та неа" предупреждава, че горивото по бензиностанциите е на свършване и ако тази ситуация продължи, хилядите, които планират да излязат във ваканция през август, няма да могат да заредят колите си с бензин.

Споделяне

Още от Балкани