Гюл: Ще дойде ден, когато Рауф Денкташ ще стане президент на обединен Кипър

Ще дойде ден, в който лидерът на кипърските турци Рауф Денкташ, който изигра решаваща роля по кипърския проблем, ще стане перезидент на обединения Кипър. Това предвиждане направи турският външен министър Абдуллах Гюл в изявление в рамките на протичащата в Кувейт среща на страните-съседи на Ирак, съобщи МПА.

Гюл подчерта, че ако преговорите по кипърския проблем завършат с успех, тогава ще бъде учредена една двузонална държава, която ще стане член на ЕС. "Ще дойде денят, когато Рауф Денкташ ще стане президент на Република Обединен Кипър", изтъкна Гюл.

Турският външен министър повтори позицията на Анкара за намиране на решение в Кипър преди 1 май, когато островът ще стане пълноправен член на ЕС и подчерта важната роля на Денкташ за успешния завършек на кипърските преговори. Гюл оцени като "обективна" позицията на ЕС по кипърските преговори, отбелязвайки, че тази позиция е противоположна на очакванията на Гърция и кипърските гърци.

Турският първи дипломат окачестви като "детински" информациите, че ЕС е отправил послание към Анкара за възобновяване на кипърските преговори, обещавайки в замяна определяне на дата за начало на присъединителни преговори, пише МПА.

Никой няма да може да каже "не" на приемането на Турция в ЕС, когато бъде уреден кипърският проблем и когато страната изпълни политическите критерии за членство, подчерта Гюл.

По БТА

Още от Свят