Хакери пробиха системата за сигурност на латвийската данъчна служба

Латвийската държавна служба по приходите (VID) призна в понеделник, че в електронните ѝ системи за сигурност може би е имало пробив и достъпни за хакери са станали милиони конфиденциални документи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Латвийската телевизионна новинарска програма "Де факто" съобщи в неделя, че 120 гигабайта данни, състоящи се от 7.4 милиона индивидуални документи, са били източени от базата данни на службата в резултат на "дупка" в електронна система за деклариране на данъци.

В официалното съобщение се казваше само, че има "подозрение за инцидент със сигурността, включващ възможна загуба на данни от информационната система на службата по приходите".

Дупката била създадена в системата умишлено от висш служител вътре в службата, твърдят представители на хакерска група, наричаща се "Четвърта армия за пробуждане на народа", която според "Де факто" се сдобила с информацията в продължение на три месеца.

Полицията е започнала разследване на случая. Въпреки скандала около пробива официалният сайт на службата и тази сутрин продължаваше да призовава бизнесмените да декларират приходите си онлайн, като ги уверяваше, че системата е безопасна, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?