Харвард отваря филиал в България

Един от най-престижните университети в света –Харвард - е избрал България за своя филиал в Европа, научи Mediapool от достоверни източни в най-старото висше училище в САЩ.

Информацията бе потвърдена и от българския министър на образованието Даниел Вълчев. Престижното висше училище проявява засилен интерес към страната след влизането ѝ в ЕС, обясни той пред Mediapool.

Идеята е филиалът в България да се превърне в притегателен център на желаещите да получат качественото образование както в региона, така и на Стария континент.

През последните години страната ви има стабилно икономическо развитие, от 1 януари тази година вече сте и член на ЕС. Искаме да привлечем студенти както от развитите страни като Англия, Франция и Германия, така и от бившите комунистически държави, където има сериозен недостиг на квалифицирани специалисти, аргументираха интереса си от Харвард.

Въпреки че Харвард вдига таксите в САЩ, успяхме да договорим преференциални цени за българските и европейските студенти, похвали се Вълчев. От Харвард обещават и по-либерален режим за отпускане на кредити за родните студенти, които не могат да си позволят годишната такса от 25 000 долара.

Очаква се първите първокурсници да бъдат приети най-рано през есента на 2008 г., като на първо време американският ВУЗ възнамерява да обучава около 10 000 студенти.

Все пак Харвард не трябва да прибързва със заявената бройка. Първо трябва да видим дали ще отговори на българските изисквания за акредитация – развитие на наука, брой хабилитирани преподавали, предупреди Вълчев, като се закани, че няма да позволи харвардските професори да четат лекции в няколко ВУЗ-а едновременно, каквото практика се шири сред българските им колеги.

Харвард ще трябва да се регистрира по Закона за висше образование, иначе ще го сполети съдбата на другите незаконните чужди университети, бе категоричен просветният министър, като визира 22-те висши училища, които той предаде на главния прокурор през миналата година.

Българският бизнес също приветства новината за стъпването на Харвард у нас. Саша Безуханова, зам.-председател на Конфедерация на работодателите и индустриалните в България отбеляза за Mediapool: “Страната има остра нужда от квалифицирани специалисти, а несъстоялата се реформа във висшето образование пречи на българските ВУЗ-ове да произвеждат подготвени кадри. Затова българският бизнес ще спечели много от качественото висше образование, което Харвард дава.”

Работодателите декларираха, че завършилите “Харвард” със сигурност ще имат предимство при наемането на работа.

Бизнесът обаче изрази съмнение дали учебните програми на американския ВУЗ ще бъдат адаптирани за българските условия и дали ще отговарят на нуждите на родния трудов пазар.

Ректорът на най-стария университет в България проф. Боян Биолчев прие новината за новия си съперник спокойно. “Това, че “Харвард” е създаден 252 години преди Софийския университет не означава, че предлага по-качествено обучение. Нека дойдат, ние не се плашим от конкуренция ” лаконичен бе той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?