Хилари Клинтън иска конструктивни отношения между САЩ и Русия

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че се надява страната ѝ да има "по-конструктивни отношения" с Русия, съобщиха световните агенции в петък.

Клинтън заяви, че иска да включи Кремъл като сътрудник по въпроси като иранската ядрена програма, но не коментира изявлението на Кремъл, че възнамерява да започне строителството на първата ядрена централа в Иран до края на 2009 година.

В същия ден ръководителят на руската ядрена корпорация обяви, че Русия планира да започне изграждане на иранската АЕЦ Бушехр до края на годината.

В последните години САЩ и Русия стигнаха до противоречия по много въпроси, включително намерението на Вашингтон да изгради противоракетен щит в Европа и войната в Грузия това лято, припомня ББС.

След разговор с френския външен министър Бернар Кушнер в рамките на среща на високо равнище между САЩ и Франция, Клинтън заяви, че ще използва "интелигентна дипломация", за да убеди Иран да прекрати ядрената си програма.

Двамата дипломати са обсъдили във Вашингтон ядрените дейности на Иран, насилието в размирния судански район Дарфур и затварянето на американския център за задържане в Гуантанамо. Те са се разбрали да настояват за отваряне на пропускателните пунктове с ивицата Газа за преминаване на хуманитарна помощ, а Клинтън отново обяви, че САЩ няма да преговарят с Хамас, докато организацията не отхвърли насилието и не признае Израел.

Споделяне

Още от Свят