Хилари Клинтън подготвя евентуална нова роля за Бил Клинтън

Хилари Клинтън подготвя евентуална нова роля за Бил Клинтън

Хилари Клинтън започва да подготвя роля за съпруга си Бил Клинтън в евентуално свое правителство, насочена към икономическия растеж и създаването на работни места, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА във вторник.

Хилари Клинтън, която се бори да спечели кандидатурата на демократите за президентските избори в САЩ тази година, каза пред избиратели в Кентъки, че съпругът ѝ може да "отговаря за съживяване на икономиката, защото знае как да го направи".

По-рано този месец тя заяви на проява от своята кампания, че Бил Клинтън се готви "да излезе от пенсия и да отговаря" за създаването на работни места.

Хилари Клинтън не даде подробности как би се вписал бивш президент на САЩ в роля, включваща определяне на политиката в правителство на своята съпруга - позиция, каквато не е имало досега в американската политика. Попитана дали той ще заема правителствен пост, тя отговори отрицателно.

Новината за евентуална роля на Бил Клинтън в правителство на неговата съпруга идва в момент, когато Хилари Клинтън се готви за изборна битка с вероятния кандидат-президент на републиканците Доналд Тръмп и увеличава усилията си за спечелване на подкрепата на белите гласоподаватели от работническата класа. Тези избиратели като цяло имат положително мнение за Бил Клинтън, но се отнасят по-скептично към неговата съпруга. А за Хилари Клинтън в много отношения е по-лесно да рекламира постиженията на съпруга си от времето на неговото управление - балансиран бюджет, създаване на 22,7 милиона работни места и извеждане на 7,7 милиона души от бедността, отколкото представянето в икономически план на Барак Обама, при чието президентство икономическият растеж несъразмерно облагодетелства най-богатите американци.

Въпреки всички ползи обаче тази стратегия на Хилари Клинтън да разчита на съпруга си може да даде повод за нови нападки срещу нея от Тръмп, който открито критикува Бил Клинтън за негови лични провинения и аспекти от търговската му политика, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят