Хиляда лева дневно струва бавното правосъдие

Дело за грабеж на телефон е продължило над 15 години

Хиляда лева дневно струва бавното правосъдие

Над 1000 лв. всеки ден се трупат на сметката на данъкоплатеца заради неспособността на държавата да осигури качествено правораздаване в срок. Това става ясно от последния отчет на правосъдното министерство, с което се сключват споразуменията за изплащане на обезщетения за бавни съдебни решения.

Само за последните три месеца на 2018 г. са сключени 62 споразумения. Общата изплатена сума по тях 97 900 лв., съобщиха от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). Което значи, че с всеки изминал ден сметката се е увеличавала с 1000 лв.

Жалбите за бавно правосъдие са масова практика, става ясно от отчета на ИВСС. През последните три месеца на миналата година са разгледани 145 заявления. 102 от тях са основателни.

4 години разследване

Най-фрапиращи нарушения са открити по дело за грабеж на телефон, продължило над 15 години. То е започнало още през 2003 г. пред Софийския районен съд. Процесът се проточил до юли 2018 г., когато е окончателно прекратен заради изтичане на абсолютната давност.

Самото разследване на грабежа на телефон "Сименс Ес 45" е с продължителност 8 години. През това време делото е спирано 4 пъти за общо над 1 година. Причината – прокуратурата не успяла да разпита свидетел. След като разследването най-сетне е приключило, материалите са били връщани цели шест пъти за доработване.

"За удължаване на наказателното производство е допринесло и неспазването от наблюдаващия прокурор на срока, в който е следвало да се произнася след получаване на делото. Той е постановявал актовете си в срокове до 5 месеца, вместо в законоустановения 1 месечен срок", съобщават от инспектората.

Давност

Делото е отлежало още 5 години на първа инстанция в Софийския районен съд, който е разглеждал два пъти. Първия път са били проведени само две заседания, а останалите осем са били отложени, защото съдът не е успял да открие пострадалата. Тя дори е била обявена за издирване, за да бъде доведена в съдебната зала. Съдът приключва делото, но то е върнато от втората инстанция заради нарушения. Започва нов процес, който продължава още 3 години и 3 месеца. Мотивите към второто решение също са се забавили – почти година и половина след произнасяне на решението. Така, след като делото все пак стига до втората инстанция – Софийски градски съд – е прекратено заради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване.

Споделяне

Още от България