Хиляди дипломи от СУ се оказват невалидни заради иновация, въведена от бившия му ректор

Проф. Иван Илчев направил печат на подписа си, за да улесни парафирането на документи

Хиляди дипломи от СУ се оказват невалидни заради иновация, въведена от бившия му ректор

Дипломи за завършено висше образование от Софийския университет се оказват невалидни заради поставен печат вместо подпис. Проблемът засяга хиляди документи, издадени от институцията през 2009 година, съобщи в събота Нова телевизия.

Бившите студенти разбират за това, когато им се наложи да легализират документите си за чужбина.

Заради огромното количество подписи, които трябвало да поставя бившият ректор на Алма Матер проф. Иван Илчев решил да изработи печат, с формата на подписа си. Шаблонът се ползвал от съветници на ректора, които "подписвали" дипломите вместо него.

Това обаче не се приема като нормално в Министерството на образованието и при искане за легализация на дипломата, оттам я връщат, разказва пред Нова телевизия засегната от иновацията висшистка.

Решението на проблема е бившият студент да намери проф. Илчев, който да постави истинския си подпис. През такава процедура трябва да премине всеки студент, завършил Софийския университет през 2009 година и решил да замине в чужбина.

"Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са четири подписа. За една година трябваше да се положат 24 000 подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи", коментира пред "Нова телевизия" проф. Иван Илчев.

Той допълва, че подобна практика била масова в Япония и решил да почерпи този опит. Заради проблемът поне веднъж месечно проф. Илчев е викан в Алма Матер, за да преподписва дипломи. Бившият ректор призова студентите, завършили през 2009 година, да не чакат последния момент и да намерят време за презаверка на дипломата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?