Хиляди настояха във френския град Нант за присъединяване на департамента им към Бретан

Хиляди протестираха по улиците на френския град Нант с искането департаментът Лоар Атлантик да бъде присъединен към провинция Бретан в Западна Франция. Според полицията участниците са били 5 500, а според организаторите – три пъти повече. Така или иначе това е една от най-масовите прояви в подкрепа на обединяването на Бретан. Демонстрацията събра представители от целия политически спектър и премина без инциденти, съобщава френският вестник „Фигаро“ в неделя.

Вестник „Монд“ припомня, че регионалният съвет в Бретан подкрепи през седмицата обединяването на региона с Лоар-Атлантик, които са разделени с декрет на маршал Петен от 1941 година. Границите на Лоар Атлантик, Чийто административен център е Нант, по-късно са потвърдени от Държавния съвет през 1984 година. Освен четирите департамента, които и в момента са част от административния регион Бретан, исторически към него принадлежи и департаментът Лоар-Атлантик, който към момента е част от региона Пеи дьо Лоар.

Предложението се ползва с подкрепата на широко мнозинство от партиите, представени в регионалният съвет. Единствено дясната опозиция се въздържа при гласуването макар да подкрепя обединението на исторически Бретан.

Призивите за обединение идват в контекста на плановете на президента Франсоа Оланд за териториална реформа, която включва сливане и премахване на департаменти и региони. Поради необходимостта от икономии, за териториална реформа във Франция се говори от години, имайки предвид, че финансирането на органите на местно самоупрваление тежи все повече на публичния дълг – на десетгодишна база между 2002 и 2012 година делът е нарастнал с 67% - от 104 на 173,7 милиарда евро.

Споделяне

Още от Европа