Хиляди протестираха в Белград срещу мръсния въздух

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На централния площ в сръбската столица "Теразия" в неделя на обяд се събраха няколко хиляди души, за да протестират срещу лошия въздух. Това бе третият протест срещу замърсяването на Белград, който бе организиран от неправителствената организация "Еко защита", съобщи БГНЕС.

На "Теразия" се събраха хиляди граждани, за да изразят незадоволството си от високата степен на замърсяване на въздуха на цялата територия на страната. Протестът мина мирно с аплодисменти и подкрепа за всички, които се лекуват в болниците и всички борци за чист въздух, съобщава белградското издание "Данас".

От "Еко защита" информираха, че през следващите две седмици ще има протести срещу замърсяването на въздуха на територията на цяла Сърбия. Те призоваха участниците да подкрепят и по-малките населени места.

"Вчера хората бяха бити, защото защитаваха родината си - системата ни изправи пред гражданска война. Ние сме изправени пред огромни предизвикателства. Никой няма да бъде изоставен. Има пълна солидарност помежду ни. Проблемите със замърсяването се замитат под килима. Белград се намира на едно от последните места по чистота на въздуха. Всеки ден умират по 50 души от замърсяването, а всяка година по над 1500, което е много повече от коронавируса. Дори не е нужно да измерваме замърсяването. Ние го виждаме, чувстваме и то убива децата ни", каза Боян Симищич от "Еко защита" в началото на протеста.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?