В знак на протест срещу връщането на Путин като президент

Хиляди руснаци се хванаха в жива верига около центъра на Москва

Хиляди руснаци опасаха центъра на Москва на протест срещу Путин

Хиляди руснаци се хванаха за ръце, за да образуват в неделя жива верига около центъра на Москва в знак на протест срещу очакваното връщане на премиера Владимир Путин начело на държавата след президентските избори на 4 март, предаде Ройтерс. Поддръжници на Путин обаче организираха ответна акция в близост на опозиционната за раздаване на сърца с надпис "Путин обича всички"

С бели шалчета и бели лентички на реверите участниците в акцията срещу Путин "Големият бял кръг" сключиха длани за около 20 минути, останаха така мълчаливо и си тръгнаха.

 

Живата верига опаса 16-километровия булевард "Садовое колцо" в центъра на руската столица. Според организаторите 34 хиляди души се необходими, за да се хванат за ръце по тротоарите на булеварда, без да слизат на платното. Според полицията обаче в акцията са се включили само 11 хил. души.

 

В живата верига се включиха и лидери на опозицията като Борис Немцов, Борис Акунин, Сергей Пархоменко, Евгения Чирикова и Алексей Навални. Немцов заяви пред ИТАР-ТАСС, че акцията всъщност няма организатори, защото това е "народна инициатива".

 

Акцията не изискваше съгласуване със столичните власти, за разлика от митингите и шествията. Затова тя мина без речи, лозунги, плакати и транспаранти.

 

Докато противниците на завръщането на Путин в Кремъл образуваха Големия бял кръг, край много от станциите на метрото, разположени до кръговия булевард, активисти на

прокремълски младежки движения също се хванаха за ръце, скандирайки "Само путин! Само победа!". Те раздаваха лентички с руския трикольор и сърчица с надпис "Путин обича всички". На някои от сградите на Садовое колцо бяха окачени лозунги "За Путин. Това е!".

 

Според АП вълната от демонстрации преди президентските избори са най-мощната проява на протест след идването на Путин на власт като президент преди 12 години.

 

Според проучвания на общественото мнение Владимир Путин със сигурност ще спечели вота на 4 март. Въпреки това протестите разкриха острата необходимост от повече демокрация и откритост и по-малко корупция в страната.

 

Движението "За честни избори" организира в неделя протести и в Санкт Петербург. Според неофициални данни в демонстрацията, потеглила от концертната зала "Октябърский" участват по-малко от1000 души. По-късно на Владимировския площад ще има протестен митинг. Полицията е спряла движението по маршрута на демонстрацията. В събота движението "За честни избори" също организира протестно шествие, в което според организаторите участвали 15 хиляди души, а според полицията - 2500.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?