"Химимпорт“ ще участва в наддаването за летище в руския град Перм

Летище "Болшое Савино"

Българският холдинг "Химимпорт“ е проявил интерес към закупуването на пермското летище "Болшое Савино“, съобщава руският вестник "Комерсант“ във вторник, цитирайки губернатора на областта Виктор Басаргин. По думите на губернатора властите смятат да проведат инвестиционен конкурс за продажба в края на 2012 г. и началото на 2013 г.

 

Според Басаргин от конкурса се интересува още управляващият комитет на летищата "Шереметиево“ и "Внуково“, който е създаден с цел обединение на авиовъзлите. Представителите на двете летища обаче са заявили пред "Комерсант“, че не се интересуват от пермския актив.

 

Че "Болшое Савино“ може да бъде предложено на търг, стана известно в средата на юли тази година. Тогава като претенденти, желаещи да придобият летището, се сочеха холдингите "Базов елемент“ и "Ренова“ на руските мултимилиардери Олег Дерипаска и Виктор Векселберг.

 

Отначало се предполагаше, че "Болшое Савино“ ще бъде модернизирано по проекта, разработен в началото на годината от ателието на испанския архитект Рикардо Бофил. Според проекта към летището трябваше да бъде построен нов терминал с капацитет 3 милиона пътници за година на стойност 20 млн. рубли. Губернаторът на областта обаче заяви в края на юли, че експерти са открили грешка в проекта, която не позволява построяването на подобен терминал.

 

Сега според условията на конкурса бъдещият инвеститор на "Болшое Савино“ трябва да построи терминал, способен да пропуска годишно не по-малко от 2 милиона пътници, и да вложи около 4 млрд. рубли.

 

От "Комерсант“ допълват, че "Химимпорт е български промишлен конгломерат, който владее 60 подразделения в различни сектори на икономиката на България: финанси (Централна кооперативна банка), застраховане (Армеец), речни и морски превози, добиване и проучване на нефт, продажба на нефтени продукти и газ. Инвестициите в авиационния сектор се осъществяват чрез Bulgarian Airways Group EAD, която контролира Bulgaria Air и Lufthansa Technik. Холдингът е съсобственик на руското летище в гр. Казан и през 2011 г. чистата печалба на "Химимпорт“ е 61.2 млн. долара, допълва изданието.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?