Хижа "Скакавица" вече сама си произвежда тока

Хижа "Скакавица" вече сама си произвежда тока

Близо стогодишната първа българска хижа "Скакавица“ вече сама си произвежда електричеството, след като сградата ѝ бе оборудвана с 16 фотоволтаични панела. Това съобщиха от "Грийнпийс България", чиито курсисти за монтьори на слънчеви централи са монтирали соларната система, която може да генерира 4.96 kWp. Обучението на експертите е съвместно с Център за енергийни решения.

С това от слънчевите панели ще се захранват хладилници и фризери, осветление, комуникационни връзки, горелки за пелетните котли, които вече са били монтиран в немалката и добре обезпечена технологично хижа, разположена в Рила, край Паничище.

В слънчев ден фотоволтаичният генератор ще произвежда до 20 kWh електричество за директна консумация. Неизползвано електричество ще се съхранява в акумулаторен блок, който ще осигурява електрозахранване през тъмната част от денонощието. Към системата са добавени и с 8 акумулатора най-висок клас AGM за дълбок разряд. Те са свързани на 48V напрежение и могат да съхраняват близо 30 kWh.

Курсът за монтьори на фотоволаици е част от кампанията на "Грийнпийс" – България за енергиен преход отвъд въглищата. Фокусът ѝ е насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници – алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата, и участието на хората в този процес. Именно затова курсът се организира за хора, живеещи в района на Дупница, Бобов дол и едноименната ТЕЦ "Бобов дол“ – една от най-старите и замърсяващи инсталации в страната.

Хижа “Скакавица” е втората след „Тъжа“, която получава подобна система за възобновяема енергия от екипа на "Грийнпийс" – България и Сдружение "Център за енергийни решения".

Инсталирането на фотоволтаичната система на хижа "Скакавица" се случва само седмица преди началото на фестивала "Заедно за климата". Той ще се състои на 11, 12 и 13 октомври в друг въглищен град - Перник, където се намира ТЕЦ "Република". Целта на фестивала е да представи възможните решения на проблемите свързани със замърсяването от въглища.

Споделяне

Още от България