"Хлебна" война във Венецуела

"Хлебна" война във Венецуела
Венецуела тази седмица арестува четирима пекари, защото произвеждали сладкиши в нарушение на разпоредбите, а социалистическото правителство на президента Николас Мадуро заплаши да поеме управлението на пекарните в Каракас като част от новата "хлебна война", съобщи Ройтерс.
 
Мадуро изпрати тази седмица инспектори и войници в над 700 пекарни в столицата, за да наложат спазването на разпоредбата 90 процента от брашното да бъде използвано за хляб, а не за по-скъпите сладкиши и торти.
 
Това е най-новата мярка на правителството за справяне с недостига на основни стоки и растящите опашки пред магазините, станали емблематични за икономическата криза в страната през последните три години.
 
Управляващата Социалистическа партия обяви, че бизнесмени, симпатизиращи на опозицията, саботират икономиката на страната като се запасяват с продукти и завишават цените. Според критици обаче правителството е виновно за продължаващата неуспешна ценова политика и валутен контрол.
 
Хлебопроизводителите обвиняват правителството за недостига на брашно в страната, като посочват, че 80 процента от фирмите нямат останали никакви запаси.
 
При инспекцията тази седмица са арестувани двама мъже, тъй като пекарната им използвала прекалено много брашно в сладкия хляб, кроасаните с шунка и други изделия, съобщи снощи службата, отговаряща за цените.
 
Други двама са задържани за това, че са произвеждали сладкиши с брашно с изтекъл срок на годност, а управлението на най-малко една пекарна е поето за 90 дни от властите.
 
"Тези, които стоят зад "хлебната война" ще си платя и не им позволявайте след това да казват, че това е политическо преследване," предупреди в началото на седмицата Мадуро.
 
Асоциацията на пекарите поиска среща с Мадуро, подчертавайки, че повечето пекарни не могат да свързват двата края, ако не продават по-скъпите продукти. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?