Холандският бизнес се оплака от бюрокрацията и данъците у нас

 Бюрокрацията, закупуването на земя, неефективността на държавните служители, както и данъците и трудовото осигуряване са най-големите проблеми, с които се сблъсква чуждият бизнес в България. Това се оплакаха във вторник холандски бизнесмени по време на срещата си с министъра на икономиката на България Милко Ковачев, който е на двудневно посещение в Холандия, предаде Би Би Си.

Проблемът корупция, който допреди няколко години бе една от основните пречки пред чуждестранните компании за започване на дейност в България, постепенно се минимализира, заяви министър Ковачев. Той цитира данни на "Трансперънс интернешънъл", според които индексът на България за последните 3 години се е повишил, което означава, че корупцията намалява. С това заключение се съгласиха и мнозинството от присъстващите холандски предприемачи и призоваха българските власти да вземат и мерки за ограничаване на бюрократичните процедури за започване на чуждестранен бизнес в България.

Все още има неща, които трябва да се подобрят, например в съдебната сфера, но като цяло България става все по-атрактивна и опитът на холандските фирми е по-скоро позитивен, отколкото негативен, заяви баронеса Хенриет ван Линден, посланик на Холандия в България. Думите ѝ се потвърдиха и от генералния директор на холандската компания за производство на охладителна техника "Хелпман" , чиито печалби за последните две години са се увеличили близо 50 процента благодарение на дейността ѝ в България.

Икономическият растеж от последните няколко месеца и благоприятният политически климат като фактори за привличане на холандски инвестиции в България бяха част от темите на презентацията на българския министър на икономиката пред представители на холандски малки и средни предприятия.

В Сряда българската делегация начело с министър Ковачев ще проведе дискусия с представители на водещи холандски фирми, както и с членове на конфедерацията на холандската индустрия и едрите работодатели и ще ги запознае с възможностите за инвестиции в България.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?