Холандското правителство оцеля след вот на недоверие

Холандското правителство оцеля след вот на недоверие

Холандският премиер Марк Рюте оцеля след вот на недоверие тази нощ, внесен от депутати, които смятат, че той е укрил информация за начина, по който правителството е взело непопулярно решение да отмени данък върху корпоративни печалби, предаде Ройтерс.

Почти всички опозиционни депутати смятат, че Рюте ги е заблудил, когато им каза през ноември, че не помни да е имало предварително изготвени бележки за коалиционните преговори по въпроса.

Във вторник кабинетът на Рюте публикува близо 60 страници документация след внесена молба по закона за свободен достъп до информация.

Вотът на недоверие не успя да събере обикновено мнозинство в 150-местния парламент. Той бе подкрепен от 67 гласа, но 76 депутати гласуваха против. Седем депутати не гласуваха.

Решението на кабинета за премахване на данъка бе част от успешна кампания да бъде убедена компанията Юниливър да избере Холандия вместо Великобритания за мястото на централата си. Оповестените документи показаха, че Юниливър е сметнал отпадането на данъка като решаващо.

По време на продължилите близо осем часа дебати Рюте призна, че е допуснал грешка, като е казал на депутатите, че не помни да е имало документация, а впоследствие е разбрал, че предварително подготвените ведомствени бележки с предимствата и недостатъците на отпадането на данъка са били използвани при коалиционни преговори миналото лято.

Отпадането на данъка бе обявено през октомври като мярка за насърчаване на заетостта и привличане на чуждестранни фирми. Опозицията го разкритикува като подарък от 1.4 милиард евро за чужденците.

Споделяне

Още от Свят