Хора на Филчев и говорителят Цонев осъдиха гражданския клуб "14 декември"

Три пловдивски прокуратури - Апелативна, Окръжна и Районна обвиниха новосформирания Граждански клуб "14 декември" в опит за дестабилизация на съдебната система. Това стана със специална декларация по повод първата дискусия на клуба в четвъртък "Чия е България - на държавата или на мафията".

В дискусията участваха съдия Нели Куцкова, варненският апелативен прокурор Васил Миков, бившият шеф на НСС Атанас Атанасов и др. Едвин Сугарев, който на 5 ноември м.г. изнесе в открито писмо факти за злоупотреба с власт на главния прокурор Никола Филчев, е сред учредителите на клуб "14 декември". По време на дискусията, на която дойдоха близо 1000 души, ген. Атанасов нарече сегашното правителство "марионетка на мафията".

"На този форум, пише в днешната прокурорска декларация, изказалите се лица са заявили, че в прокуратурата се била настанила мафията, че тя била станала чадър на престъпността. Отправяли са се и остри критики към главния прокурор, че благодарение на него не са били завършени банковите дела с присъди", заявяват в декларацията пловдивските прокурори. Според тях истината е точно обратната.

По времето на Никола Филчев всички банкови дела са приключени и внесени от прокуратурата в съда, поискани са и са снети имунитети на държавни дейци, започнали са и са приключили дела срещу тях, пишат пловдивските прокурори.

С организирането на такива мероприятия, както и на проведени и афиширани в публичното пространство след това дискусии, се обслужват единствено интересите на престъпността, твърдят те.

Според прокурорите, лоялни на Никола Филчев, движение "14 декември" преследва политически интереси. Затова те окачествяват участието на магистрати и особено членове на Висшия съдебен съвет(Нели Куцкова -б.р.) в подобни мероприятия като "незаконосъобразно и недопустимо."

Днес в Ямбол правителственият говорител Димитър Цонев определи като чиста клевета нападките на ген- Атанас Атанасов, че българското правителство е марионетно и че се управлява от мафията.

С наближаването на изборите според Цонев активността на "медийни кинжали" от рода на Атанасов и Сугарев ще се засилва и обществото само може да се ориентира за това, което говорят, като се опира на своята ценностна система.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?