Хората предпочитат да сезират НПО-та за изборни нарушения, а не МВР

Гражданите предпочитат да подават сигнали за нарушение на изборния процес към неправителствени организации вместо директно към МВР, заяви заместник вътрешният министър Филип Гунев.

От вътрешното ведомство отчетоха в понеделник, че са готови за провеждането на вота.

"Гражданските организации филтрират сигналите и ни подават достоверна информация. МВР е само част от една по-широка мрежа от институции, които следят сигурността на изборния процес", каза Гунев.

Ангел Антонов, директор на главна дирекция "Национална полиция", каза от своя страна, че всички подадени към МВР сигнали са интересни и по всеки ще бъде работено с необходимата отговорност.

Той посочи, че МВР е изготвило анализ и знае "къде е съсредоточен свободният паричен ресурс, с който може да се осъществява купуване на гласове".

Според полицията средите, които се занимават с лихварска дейност, имат основна роля в купуването на гласове.

Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда обаче отбеляза, че лихварите са само дистрибутори, а други стоят зад купуването на гласове.

Тя съобщи, че сайтът "За честни избори" отново ще събира сигнали в реално време.

От Асоциация "Прозрачност без граници" обявиха безплатна телефонна линия за подаване на сигнали за купуване на гласове - 0800 11 224. Организацията поддържа и интернет страница "Сам избирам", която дава информация за изборния процес и правата на гражданите.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?