Християн-демократи и бивши царисти се вливат в Реформаторския блок

Християн-демократи и бивши царисти се вливат в Реформаторския блок

Реформаторският блок се разширява с още две партии - Българска нова демокрация (БНД) на бившите царисти Борислав Великов и Николай Свинаров и Християн-демократическата партия на България с лидер Ирина Абаджиева-Репуц. Това съобщи в Пловдив организационният секретар на реформаторите Найден Зеленогорски, цитиран от БТА.

Двете партии обаче няма да бъдат регистрирани официално като част от дясно центристиката коалиция за изборите. Реформаторският блок вече се регистрира като обединение от пет партии – ДСБ, "Движение България на гражданите", СДС, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство".

БНД вече участва на избори с десните през 2009 година, когато представители на партията подписаха предизборно споразумение със Синята коалиция (ДСБ, СДС, БНД и ромската партия "Щит").

Няколко дни след това обаче се случи и първият скандал. Борислав Великов обяви, че няма да води листата на сините в Монтана, а ще влезе в листите на близката до Христо Ковачки партия "Лидер". Той участва в листите на "Лидер" и на изборите през 2013 година.

Найден Зеленогорски обяви още, че Реформаторският блок ще отвори възможност за индивидуално членство в коалицията, без да се налага симпатизантите да членуват в някоя от отделните партии.

В Пловдив Зеленогорски обяви, че листите на реформаторите трябва да бъдат одобрени окончателно на заседанието на Националния съвет на коалиция, което ще се проведе на 30 август. Той каза, че листите ще бъдат "балансирани".

"Успех ще е, ако в Пловдив направим повече от два мандата", каза още Зеленогорски.

По-рано през деня от структурата на БНД номинираха Борислав Великов за водач на листата на реформаторите в родната му Монтана.

Ако имаше задължително гласуване, Реформаторският блок щеше получи пълно мнозинство, смята лидерът на "България на гражданите" в Пловдив д-р Димитър Шишков.

Споделяне

Още от България