Христо Иванов: Борисов обрича ГЕРБ в ролята на мафиотско семейство

Христо Иванов: Борисов обрича ГЕРБ в ролята на мафиотско семейство

"ГЕРБ е на кръстопът и трябва да избере между поведението на личен жив щит на Борисов или тези хората да започнат да разсъждават за продължаване на политическото си битие, само че това означава без Борисов. Защото наличието на Борисов там ги прави тотално токсични и ги обрича на ролята на мафиотско семейство". Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР в неделя.

Според него политическото битие на ГЕРБ трябва да бъде преосмислено:

"Тези хора трябва да разсъждават за продължаване на политическото си битие не като преторианска гвардия на един човек, който бяга от закона, а като политически хора, но това означава без Борисов", смята той

По думите на Иванов за последните 12 години всичко стига до Бойко Борисов, защото това е бил смисълът на този едноличен режим - той да раздава порциите, да концентрира в себе си всички лостове на управление, възможностите за взимане на всички решения и разпределянето на порциите.

Борисов е името върху корупционния модел, заедно с ДПС

"Негово е името върху корупционния модел на България заедно с ДПС и сараите. В този смисъл той е абсолютно неспасяем", смята Иванов.

"Скелетите в гардероба излизат и започват да приказват в момента, в който видят, че циментираната власт на Борисов се разпада", заяви Иванов, визирайки разказите на агробизнесмена Светослав Илчовски пред парламентарната комисия по ревизията на правителствата от последните десет години. Според него ще последват разкази и на други бизнесмени.

"Големият въпрос тук е ще я има ли българската политическа и правораздавателна система, институциите, които да превърнат това нещо от лична вендета и грозни разправии, които видяхме, в процес на въздаване на справедливост", заяви съпредседателят на "Демократична България".

Този парламент не стигна до идейна зрялост за промяната

Той коментира още, че този парламент не е успял да достигне до идейната зрялост за това как да изглежда промяната, но започнаха важни процеси като връщането на законодателната власт към независимо съществуване.

"Нашата цел в следващия парламент ще бъде да убедим, да принудим всички останали политически формации да седнат около платформата за политически диалог, а не раздумка за оцеляване, за това как наистина да придвижим страната по пътя на промените. Това може да стане само на база на платформа за възстановяване на пълноценна европейска законност и демокрация", каза още Иванов.

По думите му проектът, който "Демократична България" представи в 45-ото НС за конституционни промени по отношение на правосъдието, законодателството за регулаторите, лустрацията и пряка конституционна жалба, са програма, около която да бъде воден диалог с останалите формации. "Диалогът трябва да е политически процес, насочен към промяна", посочи Иванов.

ГЕРБ започна в София и може да приключи в София

Според него не може да се твърди със сигурност, че следващият парламент ще бъде близък като състав и тежест на формациите до сегашния.

"Ако "Демократична България" потвърди своите позиции в София, това ще бъде началото на края на ГЕРБ. Защото ГЕРБ започна в София и ще приключи в София", прогнозира още той.

По думите му в самите партии са започнали процеси на промяна, но и България, която усеща, че хватката на Борисов е разхлабена, е различно място и осъзнаването на това ще отприщи процеси на хора, които отказват да мълчат и отказват да се страхуват.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?