Хронология на събитията

Името на британския оръжеен експерт Дейвид Кели бе свързано със скандала с разузнавателните данни за иракските оръжия, предизвикал най-сериозната политическа криза за кабинета на Тони Блеър. Агенция Ройтерс, цитирана от БТА, припомня основните събития, предшествали смъртта на д- р Кели.

24 септември 2002 г. - Великобритания публикува доклад за иракската оръжейна програма, в който се твърди, че президентът Саддам Хюсеин е в състояние да изстреля само за 45 минути оръжие за масово унищожение.

29 май 2003 - Радио Би Би Си цитира неназован източник от разузнаването, според който сътрудници на премиера Тони Блеър са добавили в доклада твърдението за 45-те минути. Новината предизвиква скандал между правителството и радиостанцията.

Медийният съветник на Блеър Алистър Кембъл отрича да е "разкрасявал" доклада, за да убеди скептично настроените депутати да подкрепят войната и иска от Би Би Си да се извини за обвиненията си. Медията отказва да го стори.

7 юли - Парламентарна комисия заключава, че Кембъл не е настоявал твърдението за 45-те минути да бъде включено в доклада. Комисията обаче критикува доклада заради други неща и Би Би Си заявява, че същността на доклада оправдава решението ѝ да излъчи първите си обвинения.

15 юли - Бившият оръжеен инспектор на ООН Кели е подложен от страна на депутати на неприятен и на моменти унизителен разпит за ролята му в аферата. Той заявява, че не може да е бил основният източник за информацията на Би Би Си, както намеква правителството, защото споменатото в нея не отговаря на това, което той е казал на военния кореспондент на Би Би Си Андрю Гилигън.

17 юли - Парламентаристи разпитват Гилигън и го обвиняват, че е променил получената информация. В отговор Гилигън заявява, че е бил "нападнат от засада".

18 юли - Британската полиция намира трупа на Кели. Вените на една от китките му са прерязани.

19 юли - Семейството на Кели казва, че той е бил подложен на"непоносим натиск".

20 юли - Ричард Самбрук, директор за новините на Би Би Си, съобщава, че наистина Кели е бил източникът на предизвикалия толкова спорове журналистически материал.

21 юли - Лорд Хътън - съдията, когото Блеър помоли да разследва смъртта на Кели - заяви, че сам ще определи колко да продължи разследването.

Споделяне

Още от Свят