Хуманитарната дейност е най-опасната в света

Хуманитарната дейност е една от най-опасните професии в света, като за последното десетилетие нападенията над хуманитарни работници са се увеличили тройно. Това се посочва в изявление на европейския комисар  за бедствията Кристалина Георгиева по повод Световния ден на хуманитарната помощ, който се отбелязва в неделя.

Денят на хуманитарната помощ се отбелязва от три години и учредяването му е в памет на загиналите преди девет години на днешния ден специален представител на генералния секретар на ООН за Ирак, Сержу Виейра ди Мелу, и 21 негови колеги при бомбен атентат срещу централата на ООН в Багдад.

По данни на ООН от 2011 г. са убити 109 хуманитарни работници, други 143 са ранени, а 132 са отвлечени. Преобладаващата част от тези жертви не са международни хуманитарни работници от западни държави, а хора, които служат в собствените си страни, работейки непосредствено с местното население. Престъпленията срещу невъоръжени цивилни граждани никога не са оправдани. А когато жертви са хора, които са посветили живота си на спасяването на други хора, несправедливостта е още по-явна, пише още в изявлението.

Отвличанията, престрелките и смъртните заплахи твърде често са част от характеристиките на работата в места, засегнати от конфликти, като Судан, Сирия и Сомалия. Хуманитарните работници все по-чест са изложени на риск, докато оказват животоспасяваща помощ на жертвите на конфликти и бедствия по целия свят. Неприемливо е, че те са подложени на тормоз и отвличания и дори биват убивани, докато служат в полза на човечеството.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?