Хвърлилият обувките си по Буш журналист е пребит в ареста

Хвърлилият обувките си по Буш журналист е пребит в ареста

Братът на иракския журналист, който бе арестуван след като замери американския президент Джордж Буш с обувките си, твърди, че в затвора репортерът е бил пребит. Мунтадар аз Зайди, по думите на по-големия му брат Даргам, е със счупени ръка и няколко ребра, травмирано око и вътрешен кръвоизлив.

Зайди се прицели последователно с обувките си в президента Буш по време на пресконференция в понеделник, викайки "Това е прощалната целувка от иракския народ, куче!".

Същевременно много араби вече изразиха желание да купят обувките, с които бе замерен американския държавен глава.

Иракчани демонстрираха на територията на цялата страна в подкрепа на журналиста с искане да бъде освободен.

Даргам аз Зайди казва още, че по негови сведения, брат му е бил настанен в американска военна болница в Багдад.

Герой

Братът на телевизионния журналист се е оплакал пред ББС, че независимо от желанието на няколко адвокати да поемат защитата на Заиди, на задържания не е било позволено да се види с никой от тях.

Представители на иракските власти твърдят, че 28-годишният репортер ще понесе отговорност в съответствие с иракските закони, макар до момента да не е ясно какво точно наказание го очаква.

Адвокатите предполагат, че го грози обвинение в обида на чужд лидер и иракския министър-председател Нури Малики, който по време на инцидента беше до президента Буш. Максималното наказание за това е две години затвор.

Според колегите на задържания доскоро неизвестния журналист от частната телевизия "Ал Багдадия" е станал истински герой за мнозина не само в Ирак, но и в Близкия Изток въобще след прощалния жест по адрес американския президент.

Даграм аз Зайди твърди, че брат му специално си е купил обувките от тъмно кафява кожа с връзки, произведени в Ирак. Обувките били напазарувани в известен търговски център в Багдад на улица Ал Хям.

Не всички в Ирак обаче подкрепят журналиста.

Председателят на Съюза на журналистите на Ирак нарече действията на репортера "странни и непрофесионални", макар да призова премиера Малики да прояви състрадание към Зайди.

"Даже ако е направил грешка, правителството и съдебната система трябва да проявят търпимост, и ние се надяваме, те да разгледат възможността за освобождаването му, защото той има семейство и е още млад", казва Муяд Лами за АП.

"Надяваме се да не се стигне до съд", добави той.

Самите обувки (номер 44-ти според президента Джордж Буш) се радват на голяма популярност и няколко човека вече заявиха желание да ги купят срещу големи суми.

Според съобщенията на арабските вестници, бившият треньор на иранският отбор по футбол Аднан Хамад е предложил 100 хил. долара за чифта, а един от поданиците на Саудитска Арабия е вдигнал цената до 10 млн. долара.

Дъщерята на либийския лидер Муамар Кадафи Аиша заяви, че благотворителния ѝ фонд ще награди репортера с медал за храброст, наричайки действията му "победа в името на правата на човека".

Тя призова медиите да подкрепят Заиди и да окажат натиск на иракското правителство, за освобождаване на журналиста.

Отвличан

Зайди, който живее в Багдад, работи в телевизия "Ал Багдадия" от три години. Програмният директор на канала Мужир Хафаджи го описва като човек без предразсъдъци и с изразено национално самосъзнание.

Зайди е завършил факултета по журналистика на Багдадския университет.

"Той няма никакви връзки с предишния режим. При Саддам семейството му е било арестувано", заяви Хафаджи.

Самият репортер е бил отвличан от бунтовници и два пъти е бил задържан за разпити от американските военни в Ирак.

През ноември 2007 г. той е отвлечен по път за работа в центъра на Багдад и е пуснат след три дни без да му искат откуп.

Тогава той разказал, че похитителите го пребили до загуба на съзнание, връзвайки му очите с вратовръзката.

Заиди така и не научил имената на похитителите си, които задавали въпроси, свързани с работата му, преди да го пуснат на свобода.

Споделяне

Още от Свят