И на втора инстанция няма виновни за смъртта на 15 души в завод "Миджур"

И на втора инстанция няма виновни за смъртта на 15 души в завод "Миджур"

Няма виновни за смъртта на 15 души, загинали при взрива в завод "Миджур" в Горни Лом през 2014 г. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, с което в четвъртък е потвърдена присъдата на окръжния съд във Видин.

С нея бяха оправадани четиримата подсъдими – собственикът на предпритието Валери Митков, служителката по безопасност на труда Палма Иванова, бившият шеф на дирекция Контрол на общоопасните средства (КОС) в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, някогашен секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Взривът в "Миджур" възникна по време на утилизация на гръцки противопехотни мини. Впоследствие някои от работниците разказаха, че са работили при примитивни условия, а боеприпасите са удряни с чукове, за да се свалят взривателите им и така да се обезвредят.

Делото във Видин мина в пълна секретност с оправданието, че има секретни материали. По информация на Mediapool засекретните документи са били незначителни справки от ДАНС и просто са били използвани като повод процесът да се гледа при закрити врата.

Митков, чийто син Емил Митков също загина при взрива, бе обвинен, че като проектант не е изпълнил задълженията си и прокетирал неправилно избухналия цех С. Съдът обаче установи друго.

Цех С се е състоял от две помещения, свързани помежду си от Z-образен коридор. Това е т.нар. "гасителен сифон", чиято идея да предотврати по-голяма авария при експлозия. Съдът прие, че Митков правилно е проектирал цеха, но в самия коридор е имало струпани огромно количество взривни материали, които са усилили взрива.

Бившият шеф на КОС Василев бе обвинен, че издал в нарушение на фирмата-собственик на завода разрешително да утилизират мини, без те да са описани в правилника за прилагане на закона за взривните материали, както и за това, че не е спазил процедурата за издаване на същото години по-късно.

Иванова отговаряше за това, че не е провеждала редовни инструктажи за безопасността на работницит. Бахчеванова пък обвиняема за това, че е подвела членовете на междуведомствената комисия, разрешила вноса на мините от Гърция. Тя също бе оправдана напълно. Решението на апелативния съд може да се обжалва.

Освен за самия процес на утилизация имаше и много съмнения за начина, по който са внесени мините у нас. След края на разследването покойният магистрат Евгени Диков, който по онова време бе шеф на Националната следствена служба, разказа:

"В Националната следствена служба има един учебен филм от 1984 г., който демонстрира как автомобил, в който има 1.5 кг взривно вещество, е извеждан от центъра на Варна до площадка, където е бил взривен – от всички страни с полицейски коли, пожарна и специален влекач. В случая в конвой от три тира, във всеки по 21 тона мини, е минавал от Кулата до Горни Лом, придружаван само от един частен автомобил и с един бивш полицай, въоръжен с пистолет".

Взривът в Горни Лом бе с огромна сила. Заводът избухна на 1 октомври 2014 г. Експлозията бе регистрирана от най-близката сеизмична станция на БАН.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?