И полският премиер ще се застъпи за медсестрите пред Кадафи

По време на посещението си в Либия полският премиер Марек Белка ще обсъди с домакините си съдбата на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Джамахирията.

Това е поредната визита в Триполи на лидер от Европейския съюз. След като Либия се отказа да разработва оръжия за масово поразяване и постигна споразумение със Запада по проблема с Локърби, страната бе посетена от ръководителите на Великобритания, Франция, Германия и Италия. Също като други представители на ЕС, полският министър-председател ще повдигне и въпроса за освобождаването на осъдените на смърт българските медицински сестри. Но осведомителните агенции отбелязват, че полско-либийските преговори в Триполи ще бъдат предимно икономически, предаде ББС.

В съобщенията за започналото посещение на полския премиер Марек Белка се казва, че Варшава иска да възстанови тесните икономически връзки, които поддържаше с Либия през 70-те и 80-те години. През това време около 130 хиляди поляци изграждаха пътища и заводи в страната, а много либийци следваха във висшите учебни заведения на тогавашна комунистическа Полша.

Полският заместник-министър на външните работи Богуслав Залески заяви преди посещението, че неговата страна сега иска да разнообрази своите източници на нефт и газ и Либия може да се превърне в потенциален източник. В Триполи заедно с полския премиер пристигнаха и представители на полски компании от нефтения бизнес.

Марек Белка ще има и политически разговори. От полското външно министерство заявиха, че Полша, която е съвсем нов член на ЕС, участва в общите стъпки на организацията за възстановяване на отношенията с Либия. Полският премиер ще бъде приет от либийския лидер Муамар Кадафи. Подобно на други лидери от ЕС се очаква той да изрази загриженост от случая с осъдените на смърт по СПИН-делото пет български медицински сестри. Но официално Брюксел не е поставил въпроса за тяхното освобождаване като условие за по-нататъшното затопляне на отношенията с Триполи, припомня ББС.

В изявленията си представителите на полското външно министерство наблягат предимно на икономическия характер на посещението на полския премиер. Освен за доставки на нефт и газ, полската делегация ще преговаря и за уреждане на дълга между двете страни. Полското правителство окачестви този въпрос като "ключов проблем" за развитието на двустранните отношения. Според полските медии Либия дължи на Полша около 88 милиона долара, докато Либия казва, че поляците имат да ѝ връщат 30 милиона долара.

В момента Полша продава машини и строителни материали на Либия. Годишният търговски обмен между двете страни е близо десет милиона долара. Една от от основните цели на сегашното посещение на премиера Марек Белка в Триполи е тази цифра да нарасне.

Споделяне

Още от България