И проф. Драгомир Драганов кандидат-стопанин на София

И проф. Драгомир Драганов кандидат-стопанин на София

Мераклиите за кмет на столицата продължават да се множат, след като в сряда в надпреварата с генералите, банкера, треньора, бившата и настоящата царистки се хвърли и професорът Драгомир Драганов. Неговата кандидатура е издигната от новосформираната за местния вот партия „Лидер”, зад която макар и „само с експертни съвети” наднича бизнесменът Христо Ковачки, чийто интереси освен с енергетика са свързани със столичната икономика, главно с Общинска банка.

Председателят на „Лидер” Кънчо Филипов подчерта обаче, че изборът на проф. Драганов е свързан с образованието, на което партията много държи. „На Драганов, като представител на академичните среди, ще може да се разчита”, обясни Филипов. „Привлече ни и неговата честност и откровеност, които е доказал през всичките години като публична личност. Освен това професорът е доказал, че е последователен в позициите си за демократични промени на българското общество”, продължи лидерът на „Лидер”.

Драгомир Драганов е известен най-вече с професорските си изяви по медиите, в които, подобно на някои свои колеги по титла, разнищва всякакви световни проблеми, но и локално-български. Той е депутат от левицата в последното ВНС и в 38-то ОНС. През последната кандидат-президентска кампания Драганов бе яростен защитник на Георги Първанов, чиито опоненти го атакуваха заради агентурното му минало. Историкът Драганов дори предложи всички досиета да бъдат изгорени. По-късно обаче социалистическата партия обсъждаше името му за комисията по досиетата.    

Драганов смята, че след три години основен проблем на България няма да е безработицата, а липсата на квалифицирана работна ръка. За да се подготви такава работна сила преди това трябва да се подготвят кадрите на образованието и науката, обясни той на фона на учителските протести.

Кандидатът се определи като мажоритарен, а при разговорите с ръководството на  “Лидер” не бил поставян въпросът за промяна на  партийното му членство като социалдемократ.

„Аз съм софиянец от крайните квартали, до които общинската власт не е стигнала, а държавата още по-малко. На пазара в Борово и в самата махала всеки ми вика: “Г-н Драганов, хайде нещо да направим” – а той им отвръщал – „Аз ще се кандидатирам, хайде да видя вие какво ще направите”, рече при обявяването на кандидатурата си професорът, който бил „редови софиянец, а не от баровците, които не познават проблемите”. 

Драганов ще се съсредоточи върху инфраструктурата, административния капацитет, взаимоотношенията община-държава, положението на хората с увреждания. „Хората с увреждания са на особена почит в ЕС, а  у нас те живеят абсолютно отритнати от “Бога, Царя и Общината”, философски обясни той.  

На плакатите на Драганов ще бъдат отпечатани предложения за решаване на проблемите на софиянци. “Нека да направим от предизборната кампания един добър дебат за София”, призова той.

Драганов „изчетка” както себе си, така и издигналата го партия: „Питах защо като бизнес партия не си издигат предприемач, работодател или човек, свързан с бизнеса. Оказа се, че тези хора са прогледнали доста напред в бъдещето, когато в България ще дойдат европейските отношения между работодатели и работници”.

Близката до Ковачки партия ще се яви и със самостоятелна листа за общински съветници в София. Кандидатите са ясни и  ще бъдат регистрирани най-късно утре, когато и ще бъдат оповестени. Трябвало да се уточни дали Драганов  ще води листата. Достатъчен ангажимент за мен е издигането ми за кандидат за кмет, каза още професорът.

Кънчо Филипов обясни, че кандидатът за кмет на партията е достатъчно известен, но ще се лансират и други по-неизвестни лица, които са поддръжници и симпатизанти на „Лидер”.

В заключение професорът историк, който ръководи катедрата по Нова и съвременна история в СУ заяви, че е проверяван многократно за агентурно минало, но за него имало само празно картонче.

Споделяне

Още от България