И свидетели по делото КТБ ще получат обвинения

Арестувани са десетина души по дело от 2014 г.

И свидетели по делото КТБ ще получат обвинения

Свидетели по делото за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ) са били арестувани заради разследване за пране на пари. Това е станало в петък, след като са им повдигнати обвинения, става ясно от съобщение до медиите на адвоката на Цветан Василев – Константин Симеонов. Според него това е "репресивен начин за незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода".

Арестувани са десетина души, научи Mediapool. Сред тях е бившият изпълнителен директор на "Бромак" Иван Стойков. Разследването, по което са обвинени, е на пет години. Образувано е първоначално за укриване на данъци и е отделено от голямото дело за източване на КТБ, по което подсъдим е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Причината е, че при обиските в банката и останалите фирми още през 2014 г. (когато КТБ бе затоврена) са открити документи за изплатени коледни бонуси в края на 2013 г. за около 2.5 млн. лв. Според запознати с делото парите са били раздадени от бившия приближен на Василев и настоящ основен свидетел на обвинението Бисер Лазов.

Първоначално прокуратурата образува дело за укриване на данъци, тъй като смята, че хората, които са ги получили, не са платили данъци. В следващите близо 5 години по делото няма движение. В края на миналата година обвиненията са трансформирани в такива за пране на пари. В обвинението е записано още, че арестуваните са действали по поръчка на организираната престъпна група, отговорна за източването на КТБ. По делото за източване обаче обвинения за пране на пари няма.

Това е втората прокурорска акция срещу свързани с делото КТБ за последните няколко седмици. В края на миналата година бе претърсен офисът на друг адвокат на Цветан Василев – Лазар Карадалиев. След това му бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група за пране на пари. Това бе третото обвинение за адвоката. Преди това той бе обвинен, че се е опитал да "профилактира" Лазов и за участие в престъпна група за контрабанда на цигари.

Самият Карадалиев заяви, че му повдигат обвинения заради друг негов клиент – оръжейният търговец Емилиян Гебрев. Според адвоката следователите са искали да изземат от кантората му документи, свързани с военния завод "Дунарит", заради който Гебрев влезе в конфликт с депутата от ДПС Делян Пеевски. Акцията срещу Карадалиев доведе до остра реакция от над 200 адвокати. Те обявиха, че прокуратурата нарушава закона, тъй като кореспонденцията между защитник и клиент е защитена и не може да се изземва.

Споделяне

Още по темата

Още от България