И тази година системата за ранно предупреждение няма да покрие изцяло страната

От ДПС не изключват вот на недоверие за политиката на кабинета при бедствия

И тази година системата за ранно предупреждение няма да покрие изцяло страната

Системата за ранно предупреждение при бедствия или аварии в момента обхваща една една трета от населението на страната, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНР в неделя. Въпросът за навременното предизвестяване на бедствени събития излезе на преден план отново, когато потоп след скъсана язовирна стена заля харманлийското село Бисер в понеделник. Ако бедствието бе станало през нощта, а не сутринта, щеше да има повече жертви.

Изграждането на системата започна през 2008 г. при предишното правителство и трябваше да е готова през 2010 г., но по неясни причини до момента е частично изградена.

Цветанов не обясни защо системата не е изградена изцяло, но от думите му се разбра, че и до края на тази година тя няма да е изцяло готова.

Според Цветанов сега "можем да говорим за изградено изцяло на областно ниво в градовете Бургас, София, Русе, Плевен, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Варна и Монтана".

През октомври 2011 г. правителството на ГЕРБ одобри план за изпълнение на националната програма за защита при природни катаклизми за 2012 г. Според него МВР трябваше да задели над 8 млн. лв. за предотвратяване на бедствия, като 5 млн. лв. бяха именно за доизграждането на системата за ранно предупреждение.

Цветанов поясни, че там, където модерната система не е внедрена, се работи с "технически комплект за оповестяване с изтекъл експлоатационен ресурс", който е на основата на аналогови линии. Той увери, че "се полагат максимални усилия и стари технически средства да бъдат в готовност, и се търси възможност действително да бъдат оповестявани хората при необходимост".

Пред БНР и зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров отбеляза, че предишният кабинет е започнал работа по системата за ранно предизвестяване, но работата по нея "очевидно е спряна". Според него това е станало, когато бе разтурено министерството за политиката при бедствията и авариите, оглавявано в кабинета на тройната коалиция от Емел Етем (ДПС) и неговата дейност бе прехвърлена в МВР. Поемането на гражданската цащита от вътрешното министерство Бисеров определи като "груба грешка".

На този фон е цинично да се казва, че язовирът уби хората, коментира още Бисеров. Той заяви още, че е възможно да се създаде анкетна комисия за проучване на дейността на правителството за осигуряване на безопасността на хората и не изключи да се инициира и вот на недоверие.

"Аз не изключвам въобще вероятността да стигнем до искане за създаване на анкетна комисия, която да провери цялата дейност на изпълнителната власт, не така изобщо и по принцип, а на изпълнителната власт дейността. . . А защо да не се стигне и до вот на недоверие? Ако сами не предложат начин да поемат отговорност за, става въпрос за ГЕРБ, за това, което се случва и това, което не са направили, защо да не се стигне до (вот)...", каза Бисеров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?