И трите власти у нас се втурнаха срещу птичия грип

И трите власти у нас се втурнаха срещу птичия грип

Трите власти в държавата вкупом излязоха в четвъртък с планове, препоръки и мерки срещу птичия грип. Кабинетът одобри план за действие срещу епидемия, предизвикана от вируса H5N1, която ще се финансира с 3,6 млн. лв. Парламентът след ожесточен спор прие декларация за спиране на опасността от разпространяване на заразата, а прокуратурата разпореди стриктен обем на информация между всички ведомства и институции в държавата, заради пламналата от грипа една трета от съседна Турция.

Министерството на здравеопазването ще отпусне 3,6 млн. лв. за финансиране на приетия на от Министерски съвет национален план за  готовност при грипна пандемия. След преглед на изпълнението на плана и евентуалното изразходване на средства, през втората половина на годината има възможност за компенсирането им от държавния бюджет, каза здравният министър Радослав Гайдарски след заседанието на кабинета. Предстои изграждане на вътрешен пандемичен комитет, който да координира изпълнението на плана.

Няма нужда хората да се презапасяват с "Тамифлу", тъй като препаратът се ползва за лечение на вече заразени от птичи грип лица, каза здравният министър. По думите му страната ни разполага с 2000 опаковки от ваксината, договорени са още 1000 опаковки, а 500 са на разположение за хората, работещи в евентуални огнища на застрашените райони като Шабла, Дуранкулак, Варна и Бургас.

Подкрепата на правителствените действия скара депутатите

В същото време Народното събрание одобри след спор в пленарната зала декларация с включен текст за подкрепа на предприетите до момента от правителството действия за гарантиране на здравето на хората и на животните.

Народните представители отхвърлиха исканията на Асен Агов от ДСБ за отпадане на този текст и на независимия народен представител Мария Капон за неговата редакция за задължаване на правителството да продължи тези си действия.

Депутатите решиха, че правителството трябва да осигури пълна и достоверна информация за реалното състояние на необходимите количества ваксина, защитни облекла и апаратура.

По разпореждане на главния прокурор Никола Филчев пък Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура ще инициират срещи и обмен на информация с компетентните органи на министерствата на здравеопазването, на земеделието и горите на държавната политика при бедствия и аварии, за да се набележат мерки за активни превантивни действия срещу разпространението на птичия грип. Указания за взаимодействие с останалите държавни органи са разпратени и до апелативните и окръжните прокурори.

Почти една трета от територията на Турция е обхваната в различна степен от птичи грип, по данни на турското министерство на земеделието, обявени в четвъртък. В 24 от 81 провинции на страната са регистрирани смъртни случаи на домашни и диви птици. Заразата е засечена в Анкара, Истанбул, Измир, Кушадасъ, южните провинции, черноморската зона и окръзи, граничещи с Грузия, Армения, Иран и Ирак.

В Турция заразените станаха 18

Същевременно Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че в Турция има 18 случая на птичи грип при хора, предаде Ройтерс.

Ръководителят на мисията на СЗО в Турция Гуенел Родие каза, че лабораторните тестове в Анкара показват, че трите деца от едно семейство, които починаха от началото на годината, са били носители на вируса H5N1.  Последните двама души, за които бе съобщено днес, че са носители на опасния вирус, също са деца.

Първите болни бяха установени в края на декември в Догубеязит, близо до границата с Иран. Болестта бързо се разрасна, обхващайки район от изток на запад повече от 1600 километра.

Турското министерство на земеделието разпрати брошури в 81-те окръга на Турция, за да информира населението за болестта и как да се предпазва от нея.

Иран масово избива птици по границата си с Турция

АФП съобщи, че Иран вече е затворил границата си за трансгранична търговия  в района на Догубеязит. Представител на иранските гранични власти, пожелал анонимност, казал, че единствено ТИР-ове - турски и чуждестранни, преминават през граничния пункт Гюрбулак, който е на 45 километра от Догубеязит.

Иран е решил също да избие домашните птици в района на границата с Турция, за да избегне  разпространяването на птичия грип, според иранската ветеринарна служба, цитирана от техеранския вестник Кайхан.

И властите в Северен Ирак, където живеят предимно кюрди, са засили мерките за защита. Те са забранили вноса на домашни птици от Турция, забранили са лова и  дезинфекцират всички камиони, пристигащи от Турция.

ЕС обсъжда пандемичен план

Европейски експерти обсъждат в Люксембург план за създаването на наличност от противогрипни лекарства, за да се подготви Евросъюза за заплахата от грипна пандемия, предизвикана от мутация на вируса на птичия грип, съобщи Асошиейтед прес.

На срещата си експертите ще обсъдят възможностите да се активизират преговорите с производителите на ваксини, с цел да се покрият нуждите от противогрипни ваксини на 25-те страни членки на ЕС.

Срещата ще позволи на държавни служители от страните от ЕС да обменят информация за мерките, които взимат или имат намерение да вземат срещу разпространението на птичи  грип в Европа и за проверките за заразени птици, които трябва да извършват, посочва Асошиейтед прес.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?