ИА „Програма ФАР” в строителното министерство получи акредитация

Изпълнителна агенция "Програма ФАР" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) получи акредитация от Европейската комисия (ЕК), съобщиха от министерството в петък.

Акредитирани от ЕК са изпълнителните агенции, които работят по програма ФАР към още три министерства - на финансите, на труда и социалната политика и на икономиката и енергетиката.

Акредитацията на ИА "Програма ФАР" в МРРБ означава, че предварителният контрол върху тръжните досиета, състава на оценителните комисии, оценителните доклади и договорите се прехвърля от Представителството на Европейската комисия в България към министерството.

След акредитацията тръжните процедури по ФАР ще се извършват според изискванията на националното законодателство - Закона за обществени поръчки и две постановления на Министерския съвет за работа по грантови схеми. Експертите от ИА "Програма ФАР" в министерството са подготвили нови наръчници за процедурите по програмата.

През 2006 г. за първи път в една година министерството подготви два пакета тръжни досиета по два финансови меморандума по програма ФАР  - от 2004 и от 2005 г. По финансов меморандум 2004 са договорени проекти на обща стойност около 58,5 млн. евро. Средствата по финансов меморандум 2005 г. са 84 млн. евро. По финансов меморандум 2006 г. има възможност да се изпълняват проекти за около 82 млн. евро.

В края на ноември 2006 г. и агенция ИСПА към министерството получи акредитация от ЕК.

Споделяне

Още от България