Идентифицирани са девет руски офицери, директно замесени в ракетна атака в Украйна

Идентифицирани са девет руски офицери, директно замесени в ракетна атака в Украйна

Разследващата група Белингкет съобщи, че е идентифицирала девет руски офицери, за които се предполага, че са били пряко замесени в ракетната атака по източноукраински град, в която преди три години загинаха 30 цивилни, предаде Асошиейтед прес.

Групата, която преди това публикува доклади за конфликта в Източна Украйна и свалянето на малайзийския самолет на контролираните от проруските сепаратисти територии, е анализирала аудио и видео данни, предоставени от Украйна в Международния наказателен съд.

Стратегическият пристанищен град на Азовско море Мариупол бе подложен на ракетен обстрел на 24 януари 2015 г. Проруските сепаратисти първоначално обявиха, че напредват към града, но после отстъпиха и упрекнаха за атаката украинските сили.

Русия редовно отрича твърденията, че подкрепя проруските сепаратисти в Украйна.

Организацията Белингкет е основана от британски разследващ журналист и публикува редовно журналистически разследвания. Името ѝ на английски Bellingcat идва от идиома to bell the cat, който в превод означава опитвам се или съгласявам се да извърша непосилна задача.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?