Идва WolframAlpha – "убиецът" на Google, който дава всички отговори

Идва WolframAlpha – "убиецът" на Google, който дава всички отговори

Революционно нова търсачка, която изчислява отговори, а не толкова отправка към уебсайтове, ще бъде пусната официално на 19 май и вече предизвика разгорещени разговори, че това ще е предизвикателство към мощта на Google.

WolframAlpha, наречена така на Стивън Уолфрам, родения във Великобритания компютърен специалист и изобретател, който стои зад проекта, е търсачка, която може да обработва огромен масив база данни, съобщава в електорното си издание в. "Таймс".

Тя има възможност да изчислява разстоянието между два града, населението на дадена страна на определена дата, позицията на космически сателит в даден момент и пр. Може да сравнявате страните по брутен вътрешен продукт, валута или смъртност на населението, или да разберете колко по-здравословен е бананът от хамбургера. Няма да е нужно потребителят да търси чрез линкове, предоставени от търсачката; отговорът идва незабавно, при това в добавка с графики, таблици или 3-D диаграми, ако предполага такива.

Това, което не може да прави сега Google е, да дава отговори на въпроси, на които все още не е отговорено.

Новата услуга, достъпна на адрес wolframalpha.com, беше представена накратко преди няколко месеца и предизвика спекулации, че може да е "убиецът на Google”.

Четиридесет и девет годишният д-р Уолфрам обаче не се съгласява с мнение, че неговото изобретение е изчислителна машина за знания, а не традиционна търсачка.

Вундеркинд по физика, Уолфрам е защитил докторска степен на 20 години, а по-късно е основал в Илинойс "Wolfram Research", която разработва усъвършенстван софтуер, наречен Mathematica и използван главно в научната сфера. Mathematica е изградила редица база данни, а Wolfram Alpha е опит те да бъдат пригодени за по-широка аудитория.

Търсачката ще е безплатна, но компанията възнамерява включването на реклама, както и да предложи платени версии за допълнителни услуги. Уолфрам заяви, че WolframAlpha е дългосрочен проект и изрази надежда да разшири използваната база данни.

Дени Съливан, главен редактор на уебсайта "Сърч енджин ленд", израси следното мнение: "Те казват, че не се опитват да пометат Google, но те усещат, че извършват такъв вид търсене, с което Google не се справя. Ако се опитваш да стигнеш до факти, това може да ти служи като подръчна енциклопедия."

WolframAlpha съдържа само фактологични данни – над 10 трилиона отделни информации, извлечени от десетки хиляди официални сайтове, библиотеки и академични списания, при това проверени от експерти.

В Америка се заговори, че тази търсачка ще предефинира начина, по който използваме мрежата. Не само защото WolframAlpha използва достоверни източници в своите база данни, но и защото знае как всеки "къс" информация в нейната база данни се отнася към всеки останал.

WolframAlpha не знае всичко. Там, където Google може да ви даде милиони резултати, демонстрационно търсене в WolframAlpha нерядко може да не изкара нищо, ако в база данните му липсва информация или търсачката не разбира въпроса.

Много често ние не си задаваме въпроса дали уебсайт за климатичните промени, например, на който сме попаднали, не е създаден от петролна компания. И дали може да се вярва на Wikipedia, ако ви трябва точна информация за политик, да речем, от който се интересувате. Търсачките, които дават приоритет на популярността над точността трудно могат да са от помощ в подобни случаи, тъй като ви дават милиони уебсайтове, от които да си изберете, но никаква идея на кой да се доверите.

Американците вече са свикнали със сърфирането в мрежата, да отделят и избират от хиляди линкове на ненадеждни сайтове. Въпросът дали са готови да се гмурнат по-дълбоко в търсене на съдържателна информация предстои да се види.

Миналата седмица Google представи нова експериментална услуга Google Squared, при която автоматично се произвеждат електронни таблици с информация по зададените термини.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?