Игрички със синдикатите в МВР: Как ръстът на заплатите скочи от 10 на 15% за ден

Тази неделя служители на МВР ще излязат на национален протест с искане заплатите им да бъдат увеличени. Протестът е организиран от най-големия синдикат в силовото ведомство – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е основния смутител на спокойствието в министерството през последните години. Няма значим протест без тяхното участие, нито пък постигнато увеличение на заплатите.

СФСМВР и този път бе инициатор на искането за по-сериозен скок в заплащането, но се оказа доста странна ситуация. В понеделник представители на синдиката имаха среща с вътрешния министър Христо Терзийски. На нея бе заявено, че ръководството на МВР няма да отстъпи от вече заложените в следващия бюджет 10% ръст на възнагражденията. В отговор от синдиката обявиха, че продължават с протестите и в неделя ще се съберат в градинката пред МВР.

Само ден по-късно обаче ръководството на силовото ведомство се срещна с друг синдикат от системата – "Огнеборец". Изненадващо бе обявено, че предложението на правителството вече е коригирано и е 15% увеличение на заплатите. След срещата президентът на пожарникарския синдикат Венцислав Станков не каза, че се отказват от протест, а, че ще обсъдят предложението. Преди това огнеборците също бяха обявили готовност да излязат на улицата. Само дни по-късно обаче биха отбой.

"Обсъдихме го и по-голямата част от членовете ни са съгласни", коментира Станков пред Mediapool.


Преговорите със СФСМВР завършиха с неуспех. Снимка: МВР

Игрички

Увеличението, обявено на втората среща, е постигнато с преговори и убеждаване, каза още Станков. Но подчерта, че той самият е бил изненадан, защото след срещата на СФСМВР е отишъл с убеждение, че от министерството не са склонни на отстъпки. Основна роля обаче е изиграл премиерът Бойко Борисов, който се е включил в срещата с огнеборците. Като бивш пожарникар, Борисов е почетен член на "Огнеборец".

"Не бих го отдал на това", заяви Станков.

Според него пред Бойко Борисов са били изтъкнати аргументи за работата на служителите в МВР и в частност огнеборците. Обяснено е, че в последните месеци активно са участвали в овладяването на кризата с коронавируса, например организирали са дезинфекция на цели квартали. Казано е още, че МВР и здравното министерство са структурите, които ще изнесат основната тежест на тази криза.


След срещата с "Огнеборец" бе обявено, че увеличението вече е 15%. Снимка: БГНЕС

Това не е първият път, в който Борисов потушава пожари в МВР. При последните сериозни протести, в началото на 2018 г., той се съгласи на увеличение на заплатите зад гърба на тогавашния вътрешен министър Валентин Радев, който по това време бе на посещение в Брюксел. Преди това МВР-шефът упорито твърдеше, че пари няма. Полицаите заплашиха да протестират по време на предстоящото тогава европредседателство и средства бързо се намериха.

Сега обаче освен, че укроти обстановката, премиерът се опита да отнеме мощ и легитимност на предстоящия протест, отцепвайки пожарникарите от исканията на СФСМВР. Друг въпросът доколко тяхното евентуално излизане на улицата в случая е ключово. Така или иначе тактиката "Разделяй и владей" вече е в ход.

Ние се втвърдяваме

Очаквано, действията на "Огнеборец" не бяха добре приети в СФСМВР. Най-меко казано. Чуха се много критики и сериозни обвинения. А синдикатът бе поставен в деликатната ситуация да приеме предложените 15% и да свие знамената или обратното – да настоява за по-голямо увеличение. Бе избран вторият вариант.

"Не го очаквахме, на нас никой не ни е споменавал, че може да се мръдне от 10%. Но ние няма да се съгласим на 15%", заяви пред Mediapool зам.-шефът на СФСМВР Илия Кузманов.


Преди да стигнат до национален протест, полицаите организираха предупредителни по места. Снимка: БГНЕС

Всъщност досега СФСМВР не са говорили за проценти. Тяхната основна критика бе, че не може заплатите на над 30 други администрации (включително басейновите дирекции) да се увеличават с до 30% с аргумента, че са на първа линия срещу коронавируса, а подобни средства да не са предвидени за МВР. Затова и протестът е под наслов "На коя линия е МВР".

Да се твърди, че полицаите не са първа на линия, е несериозно. Още през пролетта, когато бе въведено извънредно положение и се изградиха КПП-та, полицаите извършваха всички проверки. Освен това се правеха проверки по адреси на болни и др. Сега, при надигането на есенната Covid-вълна, на МВР бе възложено и да връчва постановленията за поставяне под карантина на здравните инспекции. Причината – РЗИ-тата не смогват заради разрастването на епидемията. Така вече почти непрекъснато полицаи ще имат директен контакт със заразени.


Полицаи, които разнасят предписанията на РЗИ.

Коя е линията?

Макар че "Огнеборец" се съгласиха да не протестират, президентът им Станков твърди, че това не ги вкарва в конфликт със СФСМВР.

"Това, че отказваме да се присъединим, не означава, че не сме съгласни с тях", заяви той.

В същото време обаче той твърди, че има проблем с понятието "първа линия".

"Правителството направи грешка, че не определи какво е "първа линия". Включиха се администрации, които са озадачаващи, но не съм аз човекът, който казва кой да се включи", коментира той.

Така или иначе протестът на полицаите предстои. Познавайки досегашната история, нищо чудно премиерът да се съгласи и на по-голямо увеличение. Защото междувременно кризата се разраства, а първата линия идва все по-близо.

Споделяне

Още по темата

Още от България