Икономическа полиция да провери Абрашев за ботаническата градина в Балчик, призовават учени

Вътрешният министър Георги Петканов да разпореди проверка на икономическа полиция по казуса с ботаническата градина в Балчик, призоваха от Обществения комитет за спасяване на градината, застрашена от проекта на културния министър Божидар Абрашев за Културен център "Двореца" - Балчик.

Градината е собственост на Софийския университет "Св. Кл. Охридски", от където още преди месеци алармираха, че се изсичат ценни видове, заради планирания от Министерство на културата строеж на Център за култури и религии с 59 двуетажни къщи, три басейна и тенис кортове.

Според директора на университетските ботанически градини Красимир Косев усилията на Министерството на културата са насочени към скрита приватизация на ботаническата градина в Балчик.

По пътя на тази приватизация Софийският университет пречи, изтъкна Косев и посочи, че тази територия е със статут на публично-държавна собственост, която не може да бъде приватизирана. От 2000 година градината е на подчинение на едно юридическо лице - Държавният културен институт и това според адвокат Ваня Павлова, цитирана от БНР, дава възможност за доминиране на частни интереси.

"Ние, членовете на обществения комитет, сме силно обезпокоени от продължаващото опустошение, на което е подложена Ботаническата градина в гр. Балчик. Безотговорни и некомпетентни чиновници от Министерството на културата целенасочено унищожават уникалната растителност", се казва в декларация на Обществения комитет за спасяване на ботаническата градина, цитирана от Дарик радио. Първите подписи под декларацията на Обществения комитет са на 29 български академици (членове на Българската академия на науките) начело с нейния председател акад. Иван Юхновски.

Миналия петък ПГ на ОДС настоя в декларация територията на Ботаническата градина в Балчик да бъде обявена за защитена местност и да бъде спряно действието на Подробния устройствен план за нейната територия, задействан от културния министър Божидар Абрашев.

ОДС обяви, че започва подписка до министъра на околната среда и водите за обявяване на Университетската ботаническа градина за защитена територия.

Депутатите от партия "Демократи за силна България" обвиниха в декларация министъра на културата Божидар Абрашев, че е нарушил законите и е позволил да се разруши Университетската ботаническа градина.

Посочено бе, че Абрашев е пристъпил и заповед на министъра на околната среда, с която се забранява всяко ново строителство и разширяване на легловата база на територията на парка. Министърът на културата не е получил съгласието на общинския съвет на Балчик за одобрение на Подробния устройствен план за проектирането в Ботаническата градина, не е съгласувал плана с Министерството на околната среда и водите, което е задължително съгласно Закона за устройство на територията, и е посегнал на собствеността на СУ "Св. Кл. Охридски", без да е взел съгласието на ректора, заявиха още от ОДС.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: