Икономическият ръст на Близкия изток може да победи екстремизма, смята Рохани

Иранският президент Хасан Рохани

Създаването на икономически растеж в Близкия изток има решаващо значение за побеждаването на екстремизма, заяви във вторник иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс.

Рохани е на четиридневно посещение в Италия и Франция, чиято цел е възстановяване на връзките на страната му със Запада след вдигането на финансовите санкции срещу Техеран в резултат на изпълнението на ядрените договорености със световните сили.

В понеделник Рохани се среща с италианския премиер Матео Ренци и бяха обявени сделки за 17 млрд. евров областта на промишлеността, в това число стоманодобивната индустрия, минното дело, енергетиката и банковата сфера, както и в областта на търговията, здравеопазването и медицинското образование. Мега договори се очаква да бъдат постигнати и във Франция.

"Готови сме да приветстваме инвестиции, да приветстваме технологии и да създадем нов пазар за износ", каза иранският президент на бизнес форум във Рим, очертавайки амбицията на Иран да развие икономиката си след години на ограничения и трудности. Пред представителите на бизнеса той коментира, че при идването на власт на сегашното правителство през 2013 г. в страната е имало безпрецедентна инфлация от над 40 процента и икономически спад от 6,8 процента. Оттогава властите са успели да забавят инфлацията до 12,2 процента годишно и през 2015 г. да постигнат икономически растеж от 3 процента, както и да стабилизират курса на националната валута и нивото на безработицата, посочи иранският президент.

Сред отраслите на иранската икономика, които имат особено голяма нужда от инвестиции, Рохани посочи енергетиката, транспорта, селското стопанство и водните ресурси.

По-рано в акаунта си в Туитър Рохани съобщи, че Ренци ще посети Иран през следващите месеци, за да разшири двустранните икономически отношения.

Понтификът е призовал Иран да изиграе своята важна роля в Близкия изток и да насърчава намирането на адекватни политически решения в този регион, чрез които да се сложи край на разпространението на тероризма и на трафика на оръжия, се казва в съобщение на Светия престол, цитирано от Франс прес.

"Моля Ви да се молите за мен. За мен бе удоволствие да се срещна с Вас и Ви пожелавам приятна работа", е казал на фарси Рохани на Франциск на излизане от папската библиотека, където се състоя срещата.

Папата и Рохани си размениха подаръци. Иранският лидер е подарил на Франциск килим с ярки флорални мотиви и албум с репродукции на ирански картини. Папата подари на Рохани медал с лика на Свети Мартин от Тур, римски военен, живял в периода 317-397 г., почитан в Европа заради милосърдието си към бедните.

"На медала се вижда как свети Мартин от Тур сваля връхната си дреха, за да завие с нея беден човек и това е знак за безкористна братска любов", обясни папата на Рохани, връчвайки му подаръка.

Откакто бе избран за папа преди близо три години, Франциск нееднократно е изтъквал, че посредничеството и диалогът са най-добрите начини за решаване на конфликти. Тази увереност го стимулира успешно да посредничи за нормализиране на отношенията между Куба и САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Техеран се стреми да установи отново връзки с Европа в енергийната и други икономически сфери след сключването на ядрената сделка с шестте световни сили, допълва изданието.

Италия също гледа на Иран като на потенциален миротворец в Сирия. Правителството в Рим се страхува, че бойните действия ще дестабилизират още повече Либия, която географски е разположена недалеч от Италия и е инкубатор за терористи, застрашаваща и енергийната ѝ сигурност.

Заради визитата на Рохани в италианската столица бели пана покриха древни римски статуи на голи тела, разположени в музея, където иранският президент и италианският премиер дадоха пресконференцията си. Италианската агенция АНСА съобщи, че на вечерята на двамата лидери в понеделник не е било сервирано вино в знак на уважение към вярата на Рохани.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?