Икономиката на Германия все още не дава признаци на подобрение

Днес се очакват предварителните данни за промишленото производство на Германия през юни. Няма ясни признаци за подобрение в икономиката на страната, след спада от 0,2% на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие спрямо предходното, когато навлезе в рецесия, съобщи чера Германският институт за икономика - DIW, цитиран от Юръп прес и АФП.

"Фазата на застой в германската икономика ще продължи и през третото тримесечие, тъй като икономическото развитие ще се активизира твърде слабо", се посочва в проучване на DIW, който е един от най-авторитетните институти в Германия.

Износът ще продължи да страда от тежестта на скъпото евро, докато вътре в страната силната европейска валута ще има умерено въздействие върху цените.

"Застоят не е преодолян. Тъкмо обратното - той става траен", посочва Германският институт за икономика, твърдейки, че положителните сигнали, идващи от някои предварителни данни за икономически показатели трябва да бъдат потвърдени с конкретни цифри.

Институтът потвърди предишната си прогноза, според която през второто тримесечие тенденциите към съживяване се отчитат твърде слабо. Федералната статистическа служба трябва да публикува през август данните за икономическия растеж на Германия през второто тримесечие на 2003 година.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?