Икономиката на САЩ е нараснала с 3,5 % през третото тримесечие

Икономическият растеж на САЩ за третото тримесечие е по-силен от очакваното. Това сочи първата оценка на министерството на търговията, публикувана в четвъртък и цитирана от световните агенции.

Американската икономика е нараснала със значителния темп от 3,5 процента през периода юли-септември благодарение на силното увеличение на бизнес инвестициите, износа и най-големия от пет години скок на военните разходи, предаде Асошиейтед прес.

Анализаторите залагаха на 3 процента.

Резултатът все пак бележи забавяне спрямо темпа от 4,6 процента за второто тримесечие, когато икономиката се възстанови от тежката зима, довела до свиване с 2,1 процента през първите три месеца на годината.

По-малкият търговски дефицит и силното увеличение на държавните разходи за отбрана са подпомогнали икономическия растеж през третото тримесечие, но други детайли от доклада навеждат на мисълта за известна загуба на инерция, отбелязва Ройтерс.

Икономисти, цитирани от АП, обаче твърдят, че през текущото тримесечие икономиката поддържа инерция, като се очаква потребителските разходи да бъдат стимулирани от силното поевтиняване на бензина.

Споделяне

Още от Свят