"Има такъв народ" потвърди, че няма да подкрепи кабинет с мандат на БСП

Момент от срещата между БСП и ИТН, сн. БГНЕС

Няма какво ново да ви кажем, освен че ние няма да подкрепим съставяне на кабинет с ваш мандат, заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на среща с БСП.

Разговорът на БСП и ИТН продължи около пет минути и от партията на Слави Трифонов потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят правителство с третия мандат и ще се отиде на нови избори.

Тошко Йорданов посочи, че от БСП зависи дали ще оставят този парламент "да поживее една седмица отгоре", за да могат да се направят поне някои неща, свързани с прокуратурата.

Председателят на БСП Корнелия Нинова им благодари, че са се отзовали на поканата. Това, че правим тази среща, е въпрос на диалогичност и на последен опит за съставяне на кабинет, посочи тя. Нинова отбеляза, че отчитат и това, че при първия мандат са успели да стигнат до политическа декларация.

Приемаме вашето решение, сега вече ние решаваме, обърна се Нинова към ИТН. Тя припомни, че утре ще заседава Националният съвет, за да вземат окончателно решение като мандатоносител.

По-разумното беше да съставим трайно и дългосрочно мнозинство, което да започне промяна, а не просто кърпене, коментира Нинова относно желанието за продължаване на живота на парламента. Добре, стигаме до съгласие, маха се НСО, маха се Бюрото за защита от главния прокурор, но главният прокурор си остава, добави тя.

Да, това е кърпене, въпреки че са необходими мерки и е по-добре да ги направим, каза в отговор Тошко Йорданов. А защо няма да се случи другото, това е отговорност на всички, които не подкрепиха кабинет на ИТН, особено на две други партии, които твърдяха, че са партии на протеста и особено на един от лидерите им, добави той. По думите му, в следващия парламент, ако има повече разум, ще се направи и голямата промяна.

БСП покани за среща "Има такъв народ" (ИТН) в опит за разговор за съставяне на правителство с третия мандат, който беше връчен на социалистите миналата седмица.

Срещата обаче предварително изглеждаше безсмислена заради твърдата позиция на ИТН.

Още в неделя от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) обявиха, че при това положение няма да подкрепят правителство на БСП. "Няма да подкрепим правителство на всяка цена", каза тогава Мая Манолова.

От "Демократична България" преди ден отказаха да отидат на разговорите с БСП с мотива, че тези срещи нямат предмет, защото е ясно, че мнозинство за подкрепа на редовен кабинет в момента няма.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще бави връщането на третия мандат до 10 - 15 септември, за да може да бъде разгледана окончателно актуализацията на бюджета. След връщането на последния проучвателен мандат, президентът Румен Радев ще трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи трети за тази година парламентарни избори.

Депутатите обаче все още не са насрочили президентските избори. Преди ден председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" обяви, че мнозинството от партиите в парламента са се обединили около това президентският вот да бъде на 14 ноември. Предстои обаче поредна среща по въпроса.

При това положение вероятността за избори 2 в 1 е голяма, въпреки нежеланието на Румен Радев да има президентски и парламентарен вот в един ден. Държавният глава вече няколко пъти повтори, че избори 2 в 1 са "срещу духа на конституцията" и дори призна, че той и Илияна Йотова, които ще се борят за нов мандат, ще са в неизгодна позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?