Има трети обвинен магистрат за аферата “ОПАК”

Има трети обвинен магистрат за аферата “ОПАК”

Прокуратурата е привлякла трети магистрат като обвиняем по делото за присвояване на средства по европейския проект за създаване на информационна система на военните съдилища, стана ясно в сряда. Това е настоящият временен шеф на Военно-апелативния съд полк. Владимир Димитров.

В сряда самият Димитров е подал молба да бъде освободен не само като административен ръководител, но и като цяло от системата. Висшият съдебен съвет обаче не удовлетвори неговото искане.

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи да се разделят точките. "За да го освободим като административен ръководител не е нужно предизвестие, трябва да го направим. Но има 30-дневно предизвестие, за да бъде освободен като съдия", каза главният прокурор.

При последвалото гласуване ВСС не само не прие оставката на Димитров като съдия, но не го освободи и от ръководната му позиция в системата. Обсъждането на този въпрос бе отложено за утрешното заседание на съвета.

През април тази година прокуратурата повдигна четири обвинения срещу тогавашния шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов по същото дело. Веднага след това той бе отстранен, а магистратът обвини прокуратурата, че изпълнява поръчките на Делян Пеевски.

Заедно с него обвиняеми са още тогавашният началник на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева и тогавашният шеф на Военно-апелативния съд Петър Петков.

Държавното обвинение започна наказателно преследване срещу тях заради съмнения, че има фалшифициране на документи по проекта за изграждане на системата, който се финансира от европейската Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК). Според обвинителите целта на фалшифицирането на документите е била да се прикрие липсата на обществени поръчки при избор на изпълнители на проекта.

В четвъртък Веселин Пенгезов е призован в сградата на ДАНС, където да му бъдат предявени материалите по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България