Имат ли граница Индия и Китай? Излиза нова книга за Тръмп

Нарендра Моди и Доналд Тръмп по време на срещата им през септември миналата година в Ню Йорк

Нова книга за Доналд Тръмп ще има премиера на 21 януари, съобщава в. "Вашингтон пост".

Творбата на 417 страници е написана от журналистите Филип Ръкър и Каръл Лионинг. И двамата бяха част от екипа на изданието, спечелил през 2018 г. наградата Пулицър за репортажи за Тръмп и Русия.

Книгата е озаглавена "Един много стабилен гений". Заглавието е избрано неслучайно, а е определение, което самият Тръмп даде за себе си.

Книгата е пълна с детайли за първите три години на Тръмп като президент на САЩ - от хаотичния преходен период до финалния доклад от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските избори през 2016 г. Творбата описва Тръмп като непостоянен и понякога опасно неинформиран.

В книгата, например, се разказва, че Тръмп, спечелил изборите през 2016 г., много искал да се срещне с руския президент Владимир Путин още преди церемонията по встъпването си в длъжност в началото на следващата година. Това нетърпение било толкова голямо, че той дори прекъснал събеседването с един от кандидатите си за поста държавен секретар, за да зададе въпросите: "Кога ще мога да се срещна с Путин? Мога ли да се срещна с него преди церемонията по встъпването в длъжност?

Първата среща между двамата се състоя 168 дни след встъпването на Тръмп в длъжност като президент на САЩ по време на срещата на върха на Г-20 в Хамбург през 2017 г. След двучасов разговор с Путин Тръмп заявил пред тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън, че вече е станал специалист по Русия. "Разбрах всичко", уверил американският президент.

Изданието припомня, че Тилърсън имал богат опит с Русия, натрупан през годините му на работа в компанията ЕксънМобил и на правене на бизнес с тази страна.

Според книгата Тръмп демонстрирал дори пълна неосведоменост по някои географски въпроси. Например, на среща с индийския премиер Нарендра Моди, оплаквал му се за сложните отношения на Индия с Китай, Тръмп дал да се разбере, че не знае, че Китай граничи с Индия, и омаловажил тази заплаха. Изненадата от това можела да се прочете по лицето на Моди, чието изражение постепенно се променило от потресено, на обезпокоено, а после на примирено, пишат авторите на книгата. Сътрудник на Тръмп предположил, че след срещата с президента Моди си е казал за него, че не е сериозен човек и е ненадежден като партньор.

В книгата се разказва и любопитен епизод, свързан с изтичането на информация в медиите. Тръмп много пъти се е изказвал против онези, които изнасят информации в медиите. През декември 2018 г. той имал частен разговор с Крис Кристи за това дали е възможно бившият губернатор на щата Ню Джърси да стане председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили. Кристи учтиво отказал предложението на Тръмп. После подробности от срещата излезли в медиите и тогава Кристи попитал Тръмп как е станало това, след като на срещата били само двамата плюс първата дама Мелания. Тръмп тогава заявил: "Аз го направих."

За написването на книгата двамата журналисти са интервюирали над 200 източника, а когато е било възможно, са преглеждали видеозаписи от частен характер, работни графици и вътрешни документи. Те са използвали също публикации и телевизионни кадри.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?