Имотите във Видин поскъпнаха тройно заради Дунав мост ІІ

Двойно и тройно се повишиха цените на недвижимите имоти във Видин, в резултат на напредването преговорите за строителството на Дунав мост-2. Това съобщи Любчо Йонов, собственик на най-голямото бюро за продажба на имоти в града, цитиран от БТА.

Тенденцията към трайно увеличение на цените и от края на 2004 г., потвърдиха и брокери от близо 15 посреднически агенции в града. Особено силно важи тя за малките апартаменти. Средните цени в момента са от 180 до 220 евро на квадратен метър за панелни жилища в крайните квартали. Апартаменти тухлено старо строителство, повечето от които се намират в идеалния център на града, се продават на цени над 220 евро за квадратен метър.

Новото строителство е най-скъпо - завършени апартаменти се предлагат на цена от 350 до 380 евро за квадратен метър. Най-търсените жилища в региона са гарсониерите и двустайните апартаменти.

През последната година трайно се запазва и тенденцията за увеличаване стойността на предлаганите парцели в града и околностите. Особено завишено е търсенето на парцели, разположени край пътя на бъдещото трасе на втория мост на река Дунав. При земеделските земи покупки се извършват предимно от прекупвачи. В момента сделките се сключват на цени от 50-100 лв./дка, твърдят брокерите.

Наблюдава се сериозно търсене на къщи във града и околните на реката населени места, които се намират на разстояние от 15-20 километра от центъра. Към селските имоти интерес проявяват и чужди граждани. В околните села Кошава, Връв, Чупрене са закупени имоти от чужди граждани, което доведе и до повишаване цените на този вид имоти, според експертите.

Споделяне

Още от Бизнес