Индексът Софикс ще се изчислява по нови правила

Индексът Софикс ще се изчислява по нови правила

Индексът на "Българската фондова борса" Софикс ще се изчислява по нови правила, стана ясно в четвъртък.

Съветът на директорите на борсата е одобрил промените в правилата за изчисляване на инкексите, като следващото преразглеждане на състава им ще става според новия регламент.

В средата на март финансовият портал Investor.bg сигнализира, че управата на борсата на 10 март е решила да включи в Софикс компанията "Еврохолд България" АД поради "странно и нелогично" отчитане на реалния ѝ брой акции. При изчисленията били използвани както грешен брой акции (212 млн. за "Еврохолд"), така и грешен фрий-флоут (около 20%, вместо реалните около 15%).

След проверка Комисията за финансов надзор установи, че наистина има проблем в правилата за изчисляване на борсовите индекси и разпореди на "Българската фондова борса" (БФБ) в най-кратък срок да ги измени.

Реално обаче промяната става три месеца по-късно.

От БФБ са информирали Комисията за финансов надзор за одобрените нови правила за изчисляване на индексите, съобщиха още оттам. Борсата и Централният депозитар ще осигурят достъп до информация за критериите за включване на компании в индекса, която ще публикуват ежедневно.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?