Индиански отряд ще охранява границата на САЩ с Канада

Службите за имиграционен и митнически контрол на САЩ ще създадат граничен отряд от американски индианци, който да охранява границата с Канада. Това ще е вторият подобен отряд в САЩ. От 1972 г. на границата с Мексико действа отрядът "Вълчи сенки", който се състои от представители на осем американски индиански племена.

Малкото подразделение в състав под 20 души е работило толкова ефективно, че властите решили да приложат методите му и на северната граница на САЩ, през която контрабандистите често пренасят марихуана и цигари, предаде БНТ.

В съвременния век на електроника и космически технологии, индианците граничари използват основно похвати и умения, наследени от техните предци. Сведения за нарушителите те получават от земята, водата и растенията, по които различават невидими за непосветените следи.

В горещата пустиня на Аризона, където "Вълчите сенки" охраняват 120-километров граничен участък, помощ им оказват дори местните животни, чието поведение е ценен източник на информация.

"Вълчите сенки" е създаден през 1972 г. с решение на Конгреса на САЩ. Първоначално той е наброявал седем души, а в момента в него участват 14 граничари. Ръководството иска да увеличи щата до 25 души, но подборът на персонал е много сложна задача. Кандидатите трябва задължително да са индианци, да са отслужили в армията, да имат добро образование, да са в прекрасна физическа форма, да имат абсолютно чисто минало и най-важното - трябва да владеят уменията на предците си и да могат да разчитат следи.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?