Индия въведе ответни мита за 28 американски стоки

Индия въведе ответни мита за 28 американски стоки

Индия наложи ответни мита на 28 американски стоки, след като Вашингтон по-рано този месец отмени някои търговски привилегии за Делхи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Очаква се стъпката на Делхи да изостри търговското напрежение между двете страни.

В уведомление, отправено късно в събота от индийското министерство на финансите, се посочва, че увеличените мита влизат в сила от днес. Това ще засегне американски стоки като ядки, леща и ябълки, оскъпявайки ги на индийския пазар.

Очаква се хазната да получи около 217 млн. долара допълнителни приходи от повишаването на тарифите, допълва ТАСС.

Индия планираше да вдигне митата за редица американски стоки още от август миналата година, но няколко пъти отлагаше решението с обяснение, че преговорите с Вашингтон продължават.

През март 2018 г. САЩ наложиха вносни мита от 25% за стоманата и 10 процента за алуминия от всички страни. На 1 юни тази година пък американските власти оттеглиха преференциалния търговски режим за Индия съгласно т. нар. Обща система за преференции. Програмата, въведена през 1976 година, цели да насърчи икономическия растеж в развиващите се страни и позволява на определени държави да изнасят безмитно близо 2000 промишлени и текстилни продукта за американския пазар, припомня ДПА. Индия бе най-големият бенефициент по схемата.

Делхи вдига митата дни преди посещението на американския държавен секретар Майк Помпейо, планирано за последната седмица на юни.

Индийският износ за САЩ през 2017-2018 година се е равнявал на около 47.9 млрд. долара, а вносът - на 26.7 млрд. долара, с търговски баланс в полза на Индия. 

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?