Инфлацията забави леко ръста си през октомври

Ръстът на потребителските цени продължи да се забавя през октомври и спрямо предния месец е 0.6%, съобщи във вторник Националният статистически институт (НСИ).

От началото на годината (октомври 2007 спрямо декември 2006 г.) инфлацията е 9.5%, а спрямо октомври миналата година – 12.4%.

Инфлацията за периода януари-октомври 2007 г. спрямо същия период на миналата година е 7.6%.

Така през октомври се наблюдава продължаващо леко общо успокояване на цените, като пикът на растежа им беше август, когато спрямо предния месец те скочиха с 3.1%. Следващия месец – септември - цените се вдигнаха с 1.3%.

Натрупаната инфлация от началото на годината е също една от най-големите в последните няколко години.  

През октомври храните са поскъпнали с 1%, нехранителните стоки – с 0.3%, общественото хранене – с 0.9%, услугите – с 0.2%.

От храните най-голямо поскъпване е регистрирано при брашното – с 6.3%, тестените изделия – със 7.3%, сладкарските изделия – с 4.1%, краве маслото – 3.7%.

Намаление има при пилешкото месо – с 3%, сиренето – с 0.5%, зелето – с 42%, безалкохолните напитки – с 1.1%.

При нехранителните стоки и услуги има поскъпване при дрехите – с 2.5%, обувките – с 2.6%, такситата – 6.1%.

През октомври е наблюдавано намаление на средните цени на бензина с около 3% и на дизеловото гориво – с 0.3%.

Според министъра на финансите Пламен Орешарски следващата и 2009 г. инфлацията ще спада и ще бъде под нивата от тази година и прогнозите на Европейската комисия от есента. Два проинфлационни фактора са действали през тази година, според него - лошата реколта и натиска за увеличение на заплатите в частния сектор заради членството ни в ЕС. 

Споделяне

Още от България