Иновативни екопроекти влизат в битка за 1 млрд. евро от Европейския зелен пакт

Иновативни екопроекти влизат в битка за 1 млрд. евро от Европейския зелен пакт

Иновативни проекти за чиста енергия, кръгова икономика, енегроспестяване при сградите, интелигентна мобилност, опазване на биоразнообразието и чиста селскостопанска продукция започва да финансира Европейската комисия по линия на Европейския зелен пакт, съобщиха то Брюксел в четвъртък.

Обявено е финансиране за 1 млрд. евро по програмата "Хоризонт 2020" и още в петък започва да приема кандидатстващи проекти. Целта е да се ускори възстановяването на Европа от кризата с коронавируса, като превърне екологичните предизвикателства във възможности за иновации, посочват от ЕК.

Изискванията към проектите са да постигнат видими и ясни резултати в краткосрочен до средносрочен план, но с перспектива за дългосрочна промяна. Фокусира се върху възможностите за бързо увеличаване на мащаба, разпространение на резултатите и възприемане на практиките.

От проектите, които ще получат финансиране по поканата, ще се очаква да постигнат резултати с ясни ползи в десет области. Сред тях са засилване на амбициите в областта на климата; чиста, достъпна и сигурна енергия; промишленост за чиста и кръгова икономика; енерго- и ресурсноефективни сгради; устойчива и интелигентна мобилност; "от фермата до трапезата"; биоразнообразие и екосистеми; нетоксична околна среда с нулево замърсяване

Ще се финансират и проекти за укрепване на познанията и предоставяне на възможности за действие на гражданите, които са с по-дългосрочна перспектива по отношение на осъществяването на трансформациите, предвидени в Европейския зелен пакт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа